„Suntem încurcaţi rău cu firma asta. Avem copii cu infecţii şi alergii din cauza prafului. O haină nu putem spăla, mâncare nu putem găti. Când plouă, iarba e neagră. Suntem obligaţi să stăm în permanenţă cu geamurile închise, indiferent de vreme. Este imposibil să scoatem copiii afară, în curte, la joacă. Ne îmbolnăvim cu toţii aerul fiind irespirabil, plin de praf de cărbune care ne intră în ochi, în gură. De zgomotul insuportabil ce să mai vorbim. Nu mai putem trăi”. Astfe este prezentată situaţia localnicilor din Abram, îndeosebi a celor aflaţi cu gospodăriile în vecinătatea locului unde firma Maestro Trading descarcă lignitul brut , îl depozitează în rampă, îl concasează şi-l încarcă în vagoane pentru a-l aduce la CET Oradea. Aproximativ 2-3 trenuri zilnic conform declaraţiilor managerului general Ioan Blidaru.
Amendă : 60.000 lei
Peste 100 de maşini fac zilnic transporturi la rampa din Abram. „Aceste maşini de tonaj greu cu care se transportă cărbunele circulă cu o viteză mare, distrug totul în calea lor, casele sunt crăpate, drumurile distruse. Praful de cărbune se depune peste tot: case , curţi grădini, fântâni şi dacă adie un pic de vânt îl poartă la o distanţă de câţiva kilometri. Ceea ce, de obicei, se întâmplă în fiecare zi”. Acest amănunte, extrase din memoriul întocmit şi semnat de 100 de localnici din Abram a ajuns pe masa primarului , la Prefectura Bihor, Ministerul Mediului, Garda de Mediu şi chiar la Guvernul României.
Pentru a sensibiliza autorităţile, fiecare semnatar al memoriului a scris în paranteză că este mamă a doi-trei-patru, copii după caz. Localnicii au primit răspuns din partea Gărzii de Mediu. „Pentru concasarea lignitului brut fără să solicite Autorizaţia de Mediu pentru activitatea extracţia cărbunelui inferior, SC Maestro Trading a fost sancţionată contravenţional cu o amendă în valoare de 60.000 de lei şi sancţiune complementară de suspendare a activităţii de concasare a lignitului brut, pe amplasamentul situat în comuna Abram, până la obţinerea Autorizaţiei de mediu” se arată în documentul ce poartă antetul Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Bihor. O amendă ridicolă, adică 1.000 de lei a primit societatea şi din partea Primăriei. O singură dată, deşi primarul recunoaşte că are posibilitatea să aplice zilnic o astfel de amendă firmei Maestro. „Nu au nici un fel de autorizaţie. Eu i-am preluat aşa de la fostul primar şi nu plătesc nici un fel de taxă pentru ceea ce fac acolo. Adevărul este că eu mi-aş rezolva toate probemele cu oamenii din sat dacă oamenii aceşti şi-ar înceta activitatea. Aşa cum au promis”, spune primarul Nuţaş.
Primarul de Abram Gabriel Octavian Nuţaş confirmă faptul că numai în ultimele două săptămâni Garda de Mediu a fost prezentă de două ori în comună ca urmare a problemelor pe care le care cu firma Maestro.
Via Popeşti
Aşa cum rezultă din documentul prin care Garda de Mediu încearcă să liniştească populaţia din Abram, „societatea a făcută demersuri către CNFC CFR SA Bucureşti pentru utilizarea liniei CF Voivozi-Marghita, încărcarea cărbunelui în acest caz urmând a se realiza din staţia CF Popeşti, urmând ca activitatea desfăşurată în staţia CF Abrami să fie sistată. Această linie nu a fost utilizată în ultimii 10 ani, necesitând lucrări de reparaţii. Până la data inspecţiei nu s-a primit răspuns la solicitarea societăţii, această alternativă de transport a cărbunelui neputând fi pusă în practică mai devreme de trimetrul III 2009, chiar în cazul unui aviz favorabil al proprietarului liniei”.
Poluare
Abram- Într-o informare pe care o face Secretariatului General al Guvernului şi Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Bihor, se arată că la solicitarea firmei Maestro Trading s-au efectuat monitorizări cantitative ale emisiiulor de pulberi sedimentabile în aer, cu frecvenţă lunară, de către Agenţia de Protecţia Mediului, în cinci puncte de monitorizare. „Se constată depăşiri ale concentraţiilor maxime admise la indicatorul pulberi sedimentabile âîn toate punctele de monitorizare în care s-au realizat prelevări, în luna martie şi aprilie”, este concluzia inspectorilor Gărzii de Mediu.
Veronica Bursaiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!