În intervalul 02.05 – 24.07 au fost confirmate cinci cazuri de meningo-encefalită cu virus West Nile (Dolj – 2 cazuri, Brăila, Iaşi şi Olt – câte un caz) în două regiuni diferite ale ţării.
Chiar dacă în județul Bihor nu se există cazuri sau suspiciuni de infecție, Direcția de Sănătate Publică Bihor transmite o serie de măsuri de prevenire. „Cea mai eficientă metodă de prevenire este evitarea înţepăturilor de tânţari. La apariţia simptomelor de boală, pacienţii trebuie să se adreseze medicului, evitând să se trateze singuri”, transmite dr. Danila Rahotă.
La nivel individual, fiecare cetăţean trebuie să prevină infectarea cu virusul West Nile prin protecţia împotriva înţepăturilor de ţânţari prin:
- evitarea expunerii la ţânţari, mai ales în aer liber în amurg şi în zori când ţânţarii sunt mai activi, prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,
- utilizarea substanţelor chimice care resping ţânţarii (aplicate cutanat şi/sau ambiental),
- împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în locuinţă (prin montarea de site la ferestre, uşi),
- desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor cu apă stătută (butoaie cu apă, vase, vaze cu flori,etc., care permit înmulţirea ţânţarilor). Se va schimba des apa din vasele pentru adăpatul animalelor, evitându-se stagnarea acesteia.
Simptome West Nile
Virusul West Nile afectează sistemul nervos central. Virusul este transmis prin muşcătura ţânţarilor infectaţi. Infecţia nu se transmite prin atingerea unei persoane infectate.
- 80% din persoanele infectate nu prezintă nici un fel de simptome
- 20% au simptome uşoare: febră, cefalee, greţuri, vărsături, erupţie cutanată, inflamarea ganglionilor.
- Numai 1 din 150 persoane pot dezvolta forma severă a bolii cu febră mare, cefalee, dezorientare, meningită până la comă.
- Sunt afectaţi mai ales copiii, vârstnicii cu rezistenţă scăzută.
Citiți principiile noastre de moderare aici!