Alături de Ilie Bolojan și Mircea Mălan au fost prezenți și primarul comunei Oșorhei și reprezentanți ai firmei PORR Construct. În cadrul evenimentului, președintele CJ Bihor a prezentat stadiul lucrărilor tronsonului Oșorhei – Cheriu, parte al inelului metropolitan.
„A ajuns la peste 60% stadiul lucrărilor. Acest proiect pe acest tronson este în construcție, executat de către compania PORR. Suntem în măsură ca pe acest tronson, între Centura Oșorhei și Cheriu să se poată circula cu permisiunea constructorului în condiții de șantier începând de mâine (vineri, 15 noiembrie – n.red), riveranii, locuitorii din Cheriu putând să ajungă mult mai repede în centrul de comună pe această scurtătură”, explica Ilie Bolojan.
Acest tronson are o valoare de aproximativ 24 de milioane de euro. Va fi funcțional în totalitate în primăvara anului viitor, în luna mai.
„Este rezultatul unei finanțări triple: în primul rând, o finanțare prin programul guvernamental Anghel Saligny, în proporție de 80%, iar diferența de 20% reprezintă finanțări ale autorităților locale: Consiliului Județean Bihor și Primăriei Municipiului Oradea”, a mai explicat actualul președinte al CJ Bihor.
Inelul metropolitan va fi ca o a doua centură al Oradiei, proiectată astfel încât să existe o legătură între cele trei drumuri naționale: Oradea – Cluj, în Oșorhei (prin intermediul tronsonului Oșorhei – Cheriu), Oradea – Deva, în Băile Felix și Oradea – Arad în Nojorid.
„Tronsonul Oșorhei – Cheriu are o lungime de 8 kilometri. Pe parcursul lui, are un viaduct de 395 de metri, viaduct care deja se află la un stadiu fizic de aproximativ 95%, singurele lucrări care rămân de executat pe el fiind stratul de uzură și rosturile de dilatație. În rest, cei 7,5 kilometri rămași se află în diverse stadii fizice: 3 kilometri se află la stratul de legătură (binder), încă 2 kilometri sunt la strat de balast pregătit pentru balast stabilizat, iar restul sunt la nivel de strat de formă, după care are ar urma balast, balast stabilizat și cel trei straturi de asfalt”, a explicat unul dintre reprezentanții firmei de construcții.
Potrivit vicepreședintelui CJ Bihor, Mircea Mălan, lucrările au început pe data de 20 septembrie 2023, lucrările fiind făcute într-un ritm foarte accelerat.
„Dacă nu am fi avut acel impediment juridic ar fi fost finalizat cu siguranță în urmă cu o lună sau două. ”, a precizat vicepreședintele CJ Bihor.
Ilie Bolojan a mai precizat în cadrul aceleiași conferințe că lucrările au putut continua deoarece instanțele au respins contestațiile locuitorilor din zonă.
„În prezent, litigiul pe fond continuă. Deci avem un litigiu pe fond cu o parte din cetățenii care se consideră afectați, ei cerând stoparea lucrărilor, dar cererea lor a fost respinsă”, a mai adăugat Bolojan.
Câștig pentru toți locuitorii din zonă
Primul tronson din lotul 2 aduce beneficii locuitorilor din Cheriu, care vor avea un drum direct spre Oșorhei, dar și Oradea, fără să mai facă un ocol pentru a-și rezolva problemele la primărie sau la alte instituții publice. O dată cu finalizarea, în luna mai 2025, a lucrărilor și pe porțiunea Cheriu – Băile Felix, inelul metropolitan va reprezenta un drum de acces rapid, în regim de drum național, pentru cei care vin dinspre Cluj-Napoca și vor să meargă spre Arad, dar și cei care doresc să ajungă la Băile Felix sau Băile 1 Mai. În acest sens, pe porțiunea pe care încă se lucrează va fi amenajată o bretea care va permite accesul dinspre Cluj-Napoca spre Băile 1 Mai, drumul ieșind în zona ștrandului. Tot în avantaj față de situația actuală vor fi cei care locuiesc în satele Haieu și Rontău, unde tot mai mulți orădeni și-au construit locuințe, numărul lor fiind în crește în fiecare an. Aceștia vor avea un acces mult mai ușor spre toate direcțiile. Un alt câștig se referă la prețul terenurilor din zonă. Potrivit primarului din Oșorhei, dacă până acum un metru pătrat se vindea cu 0,5 euro, acum prețul a ajuns și la 15 euro. Mai mult, Primăria Oșorhei intenționează să obțină finanțare pentru realizarea unui parc de agrement la câteva sute de metri de zona sensului giratoriu realizat la marginea satului Cheriu.
Circulația între Nojorid și Cordău se deschide duminică
Potrivit informațiilor furmizate de președintele CJ, lucrările pe lotul 1 al inelului metropolitan, Nojorid- Băile Felix, sunt deja finalizate în proporție de 95 la sută, iar deschiderea circulației pe porțiunea dintre Nojorid și Cordău, de 8,5 km, va avea loc duminică, 17 noiembrie. Traseul total de 9 kilometri al acestui tronson pornește din Nojorid și continuă până la viaductul care a fost construit peste DN76, la ieșirea din Băile Felix, valoarea contractului fiind de 104.339.114,6 lei, cu TVA.
Trimite articolul
Xcel din stanga pozei e Grindeanu?
Smochinul s-a uscat pentru ca nici o roada nu a făcut ,doar decor care va trece .
NU va cunosc pe VOI !