Adăposturile pentru câini din județ au fost finalizate, unele deja funcționale, altele urmând să primească primele patrupede în curând. Bihon.ro & Jurnal bihorean a întrebat primăriile Aleșd, Marghita, Beiuș și Salonta care sunt procedurile urmate în privința câinilor comunitari și ce costuri implică gestionarea patrupedelor abandonate. Toate primăriile au răspuns la întrebări.
[eadvert]
Administrația Domeniului Public Oradea, cea care administrează Adăpostul Grivei, a dat doar răspunsuri evazive, cu trimitere la legi și ordonanțe, fără să spună nimic concret. În răspunsurile lor, primăriile din Marghita, Aleșd și Salonta au inclus, printre procedurile efectuate în adăpost, și sterilizarea câinilor comunitari, aspect important, având în vedere că ONG-urile și veterinarii susțin că este singura soluție pe termen lung, pentru a rezolva situația câinilor abandonați și pentru controlul populației de câini fără stăpân.
Însă sterilizarea celor de pe străzi nu este suficientă. Ar trebui campanii regulate de sterilizare a câinilor cu stăpân, care sunt de fapt sursa câinilor comunitari, dar și educarea celor care vor să își ia un animal de companie. Se pare că Primăria Salonta a înțeles acest lucru, cheltuind zeci de mii de lei, anual, pentru campanii de sterilizare. Cei mai mulți bani pentru sterilizarea animalelor cu stăpân.
Consiliul Județean Bihor a finanțat realizarea a patru adăposturi temporare pentru câinii fără stăpân, în Aleșd, Marghita, Beiuș și Salonta.
Primăria Marghita ne-a transmis că adăpostul din oraș a fost finalizat și este în faza de autorizare. Adăpostul temporar de acolo are 10 cuști, spațiu pentru tratament și proceduri medicale și o autoutilitară pentru transportul câinilor.
„Odată cu începerea funcționării Adăpostului public de câini fără stăpân, se vor efectua: eutanasierea câinilor fără stăpân, în cazul în care câinii sunt diagnosticați cu boli incurabile (…), sterilizarea câinilor de rasă comună fără stăpân sau metiși revendicați, adoptați sau menținuți în adăpostul public din Municipiul Marghita se realizează în mod obligatoriu”, a subliniat Primăria Marghita.
Totodată, sursa citată promite și lansarea unei campanii de informare a cetățenilor, cu scopul de a scădea numărul câinilor fără stăpân. Autoritățile din Marghita estimează că pe raza orașului trăiesc aproximativ 15 câini comunitari. În Aleșd, unde adăpostul este deja funcțional, primăria a cheltuit cu el peste 110.000 de lei, în 2022. Din aprilie anul trecut, până în ianuarie anul acesta, în adăpost au ajuns 50 de câini fără stăpân.
„Numărul câinilor fără stăpân din orașul Aleșd este într-o dinamică permanentă, acesta fiind influențat de mai mulți factori: comunitățile de rromi din Aleșd, unde câinii acestora cresc și se înmulțesc necontrolat și nesupravegheat, câinii care însoțesc atelajele trase de cai, în zilele de piață și care se rătăcesc sau se pierd în orașul Aleșd, câinii abandonați cu intenție de stăpânii acestora”, a transmis primăria.
Potrivit sursei citate, cheltuielile cu capturarea câinilor sunt 150 de lei pentru fiecare patruped. La asta se adaugă cheltuielile de transport, 2,5 lei /km, și cazarea în adăpost, 100 de lei pe săptămână, pentru fiecare câine. Sterilizarea costă 200 de lei. Primăria Beiuș a cheltuit cu patrupedele fără stăpân 27.950 de lei, în 2022.
„Au fost capturați 43 de câini comunitari, costul pe câine fiind de 650 de lei”, ne-a informat sursa citată.
Suma cuprinde capturarea, transportul, microciparea, vaccinarea, deparazitarea, hrana. Primăria nu a spus nimic despre sterilizare. La adăpostul din Beiuș sunt 28 de locuri, iar primăria estimează că pe raza orașului sunt 60 de câini abandonați.
Adăpostul din Salonta este în curs de autorizare. Pe raza orașului, autoritățile estimează că ar fi 20 de câini fără stăpân.
„În ceea ce privește strategia municipalității pentru reducerea câinilor fără stăpân, precizăm faptul că desfășurăm anual campanii de sterilizare a câinilor fără stăpân”, subliniază primăria.
În 2021 și 20022 a cheltuit 80.000 de lei cu campaniile de sterilizare. Totodată, pentru câinii fără stăpân, primăria a cheltuit 40.000 de lei pentru sterilizare, în ultimii doi ani.
Secretomanie la ADP
Câinii adunați de pe străzi stau în adăposturile din județ 7 zile, după care sunt trimiși la Oradea. Adăpostul Grivei, administrat de ADP Oradea, are aproximativ 150 de locuri, iar în ianuarie, avea cazați 137 de câini fără adăpost.
Am încercat să aflăm care sunt procedurile la care sunt supuși câinii și costurile care decurg din ridicarea și cazarea animalelor, fără succes însă.
„Procedura (n.red. după sosirea câinilor în adăpost) este dată de dispozițiile legale în materie, în speță disp. OUG nr. 155/2001 și disp. Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 155/2001”, ne-a răspuns ADP. „Nu avem posibilitatea de a vă comunica un cost lunar/câine. Acesta variază în funcție de mai mulți indici (talia câinelui, starea de sănătate, intervențiile medicale necesare, tratamentele aplicate etc.).
Totodată, ADP nu ne-a răspuns nici la întrebările referitoare la numărul de câini sterilizați în ultimii doi ani și numărul celor dați spre adopție. Sterilizarea și educarea stăpânilor Voluntarii și medicii veterinari implicați în salvarea câinilor fără stăpân critică autoritățile pentru că nu se concentrează pe singura soluție care s-a dovedit că reduce numărul comunitarilor, sterilizarea.
„Soluția asta este, să fie sterilizați toți, inclusiv animalele cu stăpân”, ne-a spus un voluntar. Răzvan Șuteu, un medic veterinar de la Beiuș, subliniază nevoia campaniilor de sterilizare și educare a populației.
El a explicat și că atâta vreme cât legile nu interzic înmulțirea necontrolată a animalelor de companie, câinii de pe străzi nu vor dispărea.
„Creezi pe străzi un loc în care să vină alții, izvorul și sursa rămân (n.red. – sursa de câini fără stăpân), cauza nu este oprită. Oamenii nu știu ce obligații au. Dacă un câine nu are un pedigree solid, nu îl poți da la montă. Artificial se întreține starea asta. În Germania, de exemplu, acolo nu ai dreptul să ții un animal dacă nu faci un curs în care înveți ce înseamnă să ții un animal de companie. În Anglia la fel. Acolo nu au voie să dea la montă animale fără să fie declarate, iar amenzile sunt enorme”, a declarat Șuteu.
El crede că motivul pentru care numărul de patrupede fără stăpân este ținut cât de cât sub control, în județ, se datorează și numărului mare de voluntari și ONG-uri care se implică în salvarea animalelor abandonate.
Trebuie sterilizate animalele de la curte
Carol Lazăr, de la SOS Dogs, o fundație pentru protecția câinilor, susține aceeași idee.
„Degeaba îi ridic eu din teritoriu, dacă nu îi sterilizezi la om în curte”, spune el.
La SOS Dogs sunt 400 de locuri de cazare pentru câini. Acesta are contract cu primăriile Sânmartin și Cetariu, pentru a ridica patrupedele fără stăpân de pe razele celor două comune. Patrupedele care ajung la SOS Dogs sunt îngrijite și sterilizate, după care sunt date spre adopție.
„Din păcate, rata de adopție la noi în țară e foarte mică. Însă avem fundații din străinătate cu rată de adopție destul de bună”, spune Carol Lazăr, care a adăugat că lună de lună se dau în jur de 30-40 de câini spre adopție.
Legat de problema câinilor, primarul Sânmartinului spune că se lucrează constant la reducerea numărului de patrupede de pe străzi.
„Este tot timpul loc de mai bine. Noi încercăm să monitorizăm numărul câinilor fără stăpân, însă noi îi luăm de pe străzi, alții vin și îi abandonează”, a explicat Laza.
El a precizat că pentru fiecare câine ridicat de pe străzi, primăria plătește 500 de lei.
„SOS Dogs a fost singura firmă dispusă să îi ridice după ce ADP ne-a trimis o adresă că nu va mai ridica animalele fără stăpân de la noi din comună”, a explicat edilul.
Probleme la ADP
La sfârșitul anului trecut, Adăpostul Grivei, cel care ar trebui să preia toți câinii abandonați din județ, a fost închis după o descindere a Poliției Animalelor. În urma controlului efectuat de polițiștii orădeni, s-a constatat că adăpostul aflat în grija ADP Oradea nu respecta condițiile de deținere a animalelor, de igienă, hrană și îngrijiri medicale.
„Aspectele constatate în cadrul controlului efectuat de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor fac obiectul unui dosar penal, întocmit în urma sesizării din oficiu, potrivit prevederilor Legii nr.205/2004 modificată, privind protecția animalelor, dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, urmând ca, la finalizarea cercetărilor, în funcție de rezultatul acestora, să fie propusă soluție corespunzătoare prin unitatea de parchet” a anunțat IPJ Bihor, anul trecut.
Atunci, oamenii legii au descoperit zeci de câini ținuți în condiții oribile și înfometați. O parte au fost luați de voluntari, care au încercat să îi salveze. La SOS Dogs au ajuns în jur de 30 de câini. Potrivit lui Carol Lazăr, toți și-au revenit, o parte fiind deja adoptați. Niciun câine care a ajuns acolo de la Adăpostul Grivei nu era sterilizat. Scandalul de anul trecut nu este singurul care a pătat imaginea adăpostului de câini din Oradea, gestionat de administrația locală.
În anul 2013, patru angajați ai ADP au fost urmăriți penal pentru cruzime față de animale sau pentru neglijență în serviciu. Veterinarul adăpostului a fost cercetat pentru cruzime față de animale în formă continuată. Conform procurorilor, acesta ar fi eutanasiat câinii comunitari cu substanţe nepermise de lege, „care determină o agonie prelungită şi o moarte prin chinuri”, dar şi folosirea de substanţe aprobate de lege dar în cantităţi insuficiente pentru o moarte fără chinuri.
Protocol pentru câini
Primăriile orașelor Marghita, Salonta, Beiuș și Aleșd au semnat un contract de asociere cu CJ Bihor și Administrația Domeniului Public Oradea, în 2021, pentru gestionarea câinilor fără stăpân. În baza protocolului, CJ Bihor a finanțat construirea a patru adăposturi temporare, în fiecare dintre cele 4 orașe, pe amplasamente puse la dispoziție de autoritățile locale. În plus, fiecare adăpost a fost dotat cu câte o autoutilitară pentru capturarea câinilor fără stăpân.
Potrivit protocolului, CJ Bihor va suporta și sumele necesare pentru capturarea, sterilizarea și ciparea patrupedelor. În cadrul proiectului, autoritățile își propun și sancționarea celor care își abandonează câinii pe domeniile publice și derularea unor campanii de sterilizare gratuită a câinilor din gospodării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!