Doi inspectori vamali din cadrul fostei DJAOV Bihor au fost trimişi în judecată de DNA Oradea sub acuzaţia de abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul.
Actualmente, Piloiu Ion este consilier superior la Direcţia Regională a Finanţelor Publice Cluj iar Baciu Simeon este şef Birou supraveghere şi control vamal în cadrul Biroului vamal de interior Oradea.
Acuzele se leagă de controale inopinate dispuse, în 2010, de conducerea DJAOV, pe linia comercializării uleiurilor uzate. Iar în sarcina celor doi inspectori vamali s-a reţinut că şi-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu la controlarea unui agent economic care deţinea o staţie de distribuţie a motorinei pentru alimentarea propriilor vehicule.
Ba amendă, ba avertisment
În astfel de situaţii, Codul vamal permite funcţionarea staţiei de combustibil fără atestat special. Însă, vameşii au descoperit că, în perioada 23 noiembrie 2009 – 31 martie 2010, firma controlată a comercializat combustibil şi în afara propriului parc auto, situaţie care impunea deţinerea atestatului pentru comercializarea angro de motorină. Cum firma nu îl avea, Piloiu şi Baciu trebuiau să o sancţioneze cu o amendă între 20.000 lei şi 50.000 de lei şi să confişte suma obţinută din vânzarea ilegală a combustibilului, în sumă de 1.372.356 lei. Însă doi inspectori vamali au sancţionat agentul economic pe 17 iunie 2010 doar cu «Avertisment» deşi în Registrul de evidenţă al proceselor-verbale de contravenţie al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Bihor s-a menţionat aplicarea amenzii contravenţionale de 20.000 lei.
Aceasta în condiţiile în care procurorii anticorupţie subliniază că Piloiu Ion îşi desfăşura activitatea de inspector vamal chiar la Biroul autorizări produse accizate, una dintre atribuţii fiind autorizarea, la nivelul DJAOV Bihor, a agenţilor economici care comercializau angro şi en-detail produse accizabile, emiţând atestate în acest sens, deci era în cunoştinţă de cauză că firma controlată nu deţinea un asemenea atestat.
Odată cu condamnarea vameşilor, procurorii solicită judecătorilor să le impute şi suma de 1.372.356 lei, considerată pe de o parte prejudiciu cauzat bugetului de stat, iar pe de alta folos necuvenit pentru agentul economic respectiv.
Baciu s-a scăpat de avere
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză de DNA Oradea pentru recuperarea pagubei.
Interesant că în rechizitoriu DNA Oradea arată că s-au luat măsuri asiguratorii doar asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Piloiu Ion întrucât Baciu Aurelian Simeon nu mai figurează ca deţinător de bunuri mobile sau imobile. Aceasta deşi ca şef de Birou în cadrul DJAOV Bihor, Baciu Simeon a atras atenţia presei locale încă din 2010 cu imobilele din declaraţia de avere. Iar întretimp, mai exact în 2012, a mai cumpărat, împreună cu soţia, un teren de 3.500 de mp în Arieşeni plus terenuri de 2.700 mp împreună cu o altă familie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!