Orădenii persoane fizice care doresc să se înroleze în Spaţiul Privat Virtual (SPV) pentru depunerea declaraţiei unice vor primi îndrumări la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor. La AJFP Bihor au fost instalate mai multe calculatoare în acest sens. Astfel, la parter, camera 4, au fost montate patru calculatoare, iar la etajul III, camera 303, un calculator. Acestea sunt deservite de personal calificat, zilnic între orele 8:30 – 16:30, iar miercurea între orele 8:30 – 18:30.
„Din câte ştim noi este primul self-service extins la nivel naţional. Considerăm că această extindere este necesară, având în vedere că de anul acesta declaraţia unică se poate depune doar online prin intermediul SPV”, ne-a declarat Magdalena Berce, şef Birou Asistenţă Contribuabili din cadrul AJFP Bihor.
Pe lângă acest self-service, AJFP Bihor trimite personal calificat la 20 de primării din judeţ pentru sprijinirea contribuabililor să se înroleze în SPV
Declaraţia unică
Începând din acest an, declaraţia unică poate fi depusă doar online, prin intermediul SPV. Termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice este data de 15 martie.
Declaraţia unică se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri sau pierderi din România și din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Astfel, până la data de 15 martie 2019, persoanele fizice trebuie să declare veniturile realizate în cursul anului 2018 şi impozitul estimat pentru veniturile realizate în 2019.
CAS şi CASS
Sunt obligate să plătească CAS şi CASS persoanele fizice care estimează că vor obţine în acest an venituri lunare de cel puţin 2.080 de lei, cât este valoarea salariului minim pe conomie, începând cu 1 ianuarie 2019.
Aceste persoane vor plăti CAS în cuantum de 520 de lei pe lună, asta însemnând 25% din salariul minim brut pe economie. Pe an, o PFA va plăti o contribuţie la pensie de 6.240 de lei.
În ceea ce priveşte contribuţia la sănătate, aceeasta este de 10% din salariul minim brut pe economie, adică 208 lei/lună sau 2.496 de lei pe tot anul.
O PFA care estimează că nu va obţine în 2019 venitul de 24.960 de lei va putea opta pentru plata CASS. Suma plătită opţional va fi de 1.248 de lei dacă se depune declarația unică până la data de 15 martie 2019 (cota de 10% se aplică la o bază de calcul de șase salarii minime brute pe țară). În acest caz, persoana va fi asigurată pentru tot anul.
Declarația unică se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal și a celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut, până la acea dată, obligația depunerii declarației unice.
Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectată de contribuabili din proprie inițiativă, ori de câte ori informațiile actuale nu corespund celor din declarația depusă anterior, prin depunerea unei declarații rectificative.
Citiți principiile noastre de moderare aici!