Angajatele Primăriei Oradea au ajuns în fața Comisiei de disciplină, după ce s-a descoperit că în timp ce una dintre ele era în concediu de odihnă, colega de birou continua să o ponteze, ca și cum ar fi fost la muncă. Fapta a fost descoperită și dovedită cu înregistrările de pe camerele de supraveghere, iar cele două au fost sancționate cu 10% din salariu, timp de o lună de zile. De altfel, anul trecut, mai mulți polițiști și consilieri din cadrul primăriei au ajuns în fața Comisiei de disciplină, însă primăria este destul de secretoasă când vine vorba de faptele pentru care aceștia au fost „judecați”.
[eadvert]
O faptă care în mediul privat te-ar putea lăsa fără locul de muncă, la stat se pedepsește cel mult cu o tăiere salarială, de regulă cel mai mic procent prevăzut de lege.
Asta o dovedește și modul în care Comisia de disciplină din Primăria Oradea a „pedepsit” două consiliere din cadrul Biroului de presă, care au continuat să se ponteze cât timp au fost în concediu de odihnă. Una dintre cele două consiliere ar fi plecat în concediu fără să lase cererea la departamentul de Resurse Umane. Asta s-a întâmplat anul trecut. Cât timp a fost în concediu, colega de birou, căreia aceasta i-a lăsat cartela, ar fi continuat să o ponteze pe toată perioada cât a lipsit de la muncă. În același an, consiliera i-a întors favoarea colegei de birou. Astfel, când aceasta a plecat în concediu și a lăsat o cerere la Resurse Umane pentru mai puține zile decât a stat de fapt, a continuat să fie pontată ca și cum ar fi venit la muncă. Fapta celor două a fost surprinsă și de camerele de supraveghere din primărie. Comisia de disciplină a considerat că fapta celor două merită „diminuarea drepturilor salariale cu 10% pe o perioadă de o lună”. Chestionat, primarul Florin Birta nu a dat foarte multe detalii, scuzându-se că cei care decid sancțiunile sunt membrii comisiei, care este un for independent.
Între timp, una dintre consiliere s-a mutat de la Biroul de presă, unde era angajată cu contract pe perioadă determinată, la Oradea Heritage.
„Este provizoriu la noi, cu contract pe PFA, nu este angajată cu contract de muncă”, ne-a explicat Angela Lupșea, director al Oradea Heritage. „A avut contract pe perioadă determinată, pe perioada cât a fost în concediu de maternitate o colegă, după care noi i-am oferit un provizorat, până își găsește altceva”, ne-a spus Lupșea. Ea lucrează la promovarea Sinagogii Sion și a Templului Francmasoneriei.
Un director din mediul privat ne-a spus că nu ar putea găsi la fel de multă înțelegere în cazul angajaților lui.
„Eu aș încerca să dau afară acel angajat, în baza legilor și a regulamentului intern. Nu este doar o abatere disciplinară, este violarea eticii profesionale”, ne-a explicat un director din mediul privat. Acesta spune că la compania la care lucrează nici nu au fost prevăzute în regulamentul intern sancțiuni pentru astfel de abateri, pentru că nu a anticipat nimeni că angajații ar putea veni cu o „schemă atât de creativă”. „Aș modifica regulamentul intern în așa fel încât să o pot da afară imediat. De ce? Pentru că este un exemplu foarte prost. Nu mai vorbim de etică, legalitate”, ne-a mai spus sursa citată.
Polițiști locali și consilieri, sancționați
Opt polițiști locali au ajuns anul trecut în comisia de disciplină, dintre care patru au fost sancționați. Doi cu mustrare. Unul dintre ei a primit diminuarea drepturilor salariale cu 10% pe o perioadă de 2 luni.
„Abaterile disciplinare săvârșite de funcționarul public sunt: nerespectarea programului de lucru, manifestări care aduc atingere prestigiului autorității sau instituției publice în care funcționarul public își desfășoară activitatea, încălcarea prevederilor referitoare la îndatoririle stabilite prin lege pentru funcționarii publici, altele decât cele referitoare la conflicte de interese și incompatibilități”, ne-a transmis Primăria Oradea, prin Biroul de presă.
Altul a primit drept sancțiune diminuarea drepturilor salariale cu 5% pe o perioadă de o lună, pentru încălcarea prevederilor referitoare la îndatoririle de serviciu.
În total, patru consilieri din primărie au fost sancționați de comisie cu tăieri din salariu, pe o perioadă de o lună de zile, între 5% și 10%.
Chestionată pe marginea faptelor care au dus la „pedepsirea” angajaților, municipalitatea vine cu aceeași explicație: „Manifestări care aduc tingere prestigiului autorității sau instituției publice în care funcționarul public își desfășoară activitatea” și „Încălcarea prevederilor referitoare la îndatoriri, stabilite prin lege pentru funcționarii publici, altele decât cele referitoare la conflicte de interese și incompatibilități”. Primăria a ținut să menționeze că „la individualizarea sancțiunilor, Comisia de disciplină a ținut cont de circumstanțele atenuante sau agravante după caz, rezultate din audierea persoanelor implicate și din probele de la dosar”.
Potrivit Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, la individualizarea sancțiunii disciplinare se va ține seama de cauzele și gravitatea abaterii disciplinare, împrejurările în care aceasta a fost săvârșită, gradul de vinovăție și consecințele abaterii, comportarea generală în timpul serviciului a funcționarului public, precum și de existența în antecedentele acestuia a altor sancțiuni disciplinare, care nu au fost radiate. Potrivit sursei citate, comisia de disciplină poate propune: mustrare scrisă, diminuarea drepturilor salariale cu 5%-20% pe o perioadă de până la 3 luni, diminuarea drepturilor salariale cu 10%-15%.
Trimite articolul
XPai daca le-a dat 10% sunt sigur ca nu vor mai repeta greseala niciodata.De asta isi permit sa faca ce vor,sunt sanctionati cu 10%(Nesesizabil,nesemnificativ).Rusine celor care au gandit aceasta sanctiune.
avand in vedere ca cucoanele sunt platite din bani publici, ar trebui sa le scrieti numele, sa stie si fraierul care plateste impozite pe ce da bani…
-
La Privat, cand i se ridica sau i se scoala, nu vine la munca!
Si nu-l da nimeni afara.
Ce ii inghite mizeria.
Ca mai rau nu-i trebuie si mai bun nu-si afla!
Face mizerabilul ceea ce doreste.
Si la stat, dar si la privat!
Cine da afara un mecanic auto de camioane ca nu a venit o zi la munca ptr. ca s-a imbatat ?
Nimeni !
Cine da afara un strugar, un sudor, un electrician, un stivuitorist, un sofer, un tinichigiu sau un vopsitor industrial ptr. ca nu s-a prezentat la munca ?
Nimeni.
Ca nu gasesc nici asa in locul lor.
O tara de ….. IT -isti, dansatoare, specialisti in peisagistica, kinetoterapeuti, manageri, psihologi, agenti de paza sau de vanzari.
Plus avocati si grefiere !
Sa nu uitam !
Nu vă e rușine comisiile de disciplină formate din smecherasi ei însuși niste infractori care îi apără pe infractorii din instituțiile publice, care sunt cumpărați de angajații infractori cu bani și avantaje materiale iar eu le dau sancțiuni nemernice cu mustrare sau 5-10% din salariu pe care angajații infractori ii fac într-o zi, aceasta atitudine de ocrotire a infractorilor din instituțiile publice de către comisiile de disciplină sunt hotărâte împreună cu directorii instituțiilor numiți în funcții pe criterii politice idioate grupuri de interese și de grup infracțional, aceste comisii de disciplină trebuie desfintate iar angajații infractori judecați și condamnați pe măsură faptelor infracționale comise, iar directorii și președinții comisiilor de disciplină Și membrii comisiei de disciplină, slugi ale șefilor de instituții publice revocați și judecați pentru abuz în serviciu și favorizarea infractorilor.
-
Ha,ha ma faci sa rad…
asta era candva ….da nu vo placut ..
acuma taci si rabda
Wow….în alte primarii lipsesc 7 ore din cele 8 zilnice, acestea fiind ocupate cu coafor, manichiura, solar, etc…. și nimeni nu ia masuri. Totuși la Oradea a fost luata o măsură….
PS. La privat in ultimul timp functioneaza teleworking…. care uneori inseamna absenta totala….in zilele de tw
Atentie: In calitate de PFA, nu ai dreptul conferit prin lege la concediu de odihna. A fost cap-coada o escrocherie si practic un furt, te pontezi ¨in concediu¨ fara sa depui cerere, dupa care il mai iei o data si inca o data pana se prind prostii. Dar repet cucuoana nu avea dreptul la concediu de odihna daca e PFA. PFA functioneaza pe baza unui contract de prestari servicii, ca un contract intre firme, clientul iti plateste doar ce lucrezi, zilele si orele in care lucrezi, nu iti plateste nici sarbatorile legale, nici concediu de odihna, nici diurna, nici transport.
cum sa dai o sanctiune serioasa cand slugile in cauza te voteaza …
Eu le-as fi dat afara pe amandoua! Dar cineva le tine spatele, 10% e o sanctiune de forma. Daca era un functionar fara pile, zbura demult!