Indemnizația de șomaj și celelalte drepturi stabilite prin lege, care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR), vor crește de la 1 martie 2024, ca urmare a majorării valorii acestui indicator cu rata medie anuală a inflației din 2023, care este de 10,4%.
„Indicatorul Social de Referință (ISR) reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căruia se raportează beneficiile de asistență socială suportate din bugetul de stat. Valoarea ISR este prevăzuta de Legea nr. 76 din 2002 și a avut o valoare stabilită de 500 de lei din anul 2008. Începând cu anul 2022, ISR a fost modificat și în calculul acestuia s-a introdus majorarea anuală cu rata medie anuală a inflației. Astfel, de la 1 martie 2024, având în vedere că inflația pentru 2023 a fost de 10,4%, valoarea ISR s-a majorat la 660 de lei“, a declarat pentru Jurnal bihorean și Bihon.ro șeful AJOFM Bihor, Bekesi Csaba.
Concret, persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an vor primi o indemnizație de șomaj mai mare cu 62 de lei lunar.
[eadvert]
Prima de inserție acordată absolvenților instituțiilor de învățământ și absolvenților școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, primesc de trei ori valoarea ISR, adică 1.980 de lei.
De asemenea, subvenția acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială și care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate (o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea ISR, în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate) crește la maximum de 2.640 de lei, față de 2.302 lei cât era până acum.
Această categorie se referă la patronii care angajează tineri cu vârste între 16 și 26 de ani care au dizabilități, nu au familie (ori familiile nu îi pot întreține), au copii în întreținere, au executat pedepse cu închisoarea sau au fost victimele traficului de persoane.
Totodată, crește și stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi și studenți pe perioada vacanțelor (care este 50% din valoarea ISR în vigoare). Pentru fiecare persoană încadrată, angajatorul va primi 330 de lei, față de 299 cât era până acum.
Ajutorul de șomaj se calculează astfel: valoarea ISR, în vigoare la data stabilirii indemnizației de șomaj, la care se adaugă procent din media salariilor brute realizate în ultimele 12 luni. Acest procent diferă în funcție de stagiul de cotizare astfel:
- 3% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
- 5% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
- 7% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
- 10% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.
Trimite articolul
XProstie monumentala!
Firmele plang dupa angajati si multi lenesi prefera sa stea acasa pe banii statului decat sa faca un pas inainte si sa munceasca ceva,
Povesti ca salarariile sunt mici nu tin, un necalificat ia 2800-3000 lei in mana.
Din contra, ar trebui reduse idemnizatiile de somaj si bagate conditii mult mai restrictive!
-
As putea fi de acord cu tine dar, nu sunt. De mai bine de 3 luni imi caut un job si CV-uri trimit aproape zilnic dar, de chemat la interviuri, nu ma cheama (aproape) nimeni. Chiar si unde am fost la interviu salariul este mic. La program de 8 ore de luni pana vineri si sambata de la 9 la 13 ti se ofera minimul pe economie sau un 3500 brut si, daca ai noroc, bonuri de masa in valoare de 30 de lei. Si asta e oferta de salarizare pentru o persoana cu studii superioare si 10 ani de experienta.
-
Ești analfabet, amice!
Nicio firmă serioasă nu “plânge” după angajați!
Firmele serioase găsesc întotdeauna angajați!
Ce condiții restrictive ar trebui să îndeplinească cei care solicită indemnizația contributivă de șomaj?
Principala condiție este aceea ca solicitantul să-și fi pierdut locul de muncă din motive neimputabile lui! O altă condiție legală este aceea ca solicitantul să nu refuze nejustificat un loc de muncă conform pregătirii profesionale a acestuia!
Ce alte condiții “restrictive” ar trebui să îndeplinească?Dacă ești analfabet și habar nu ai ce reprezintă o asigurare pentru pierderea involuntară a locului de muncă, atunci ar fi mai bine să te abții de la comentarii tâmpite!
Nu de alta, dar te mai și faci de râs!-
Analfabetule, mergi la targuri pentru locuri de munca sa vezi cum vin milogii sa le pui stampila de respingere pe hartii sa poata ramane in somaj. Nici nu ii intereseaza sa lucreze.
Sa vezi cum vin alt analfabeti care vor pauza de tigara din ora in ora si cand aud ca nu exista asa ceva isi dau demisia dupa 2 zile.
-