Începând cu luna septembrie, indemnizaţiile pentru creşterea copilului vor fi limitate la 8.500 de lei. „Urmare a apariţiei în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 665 din 11 august 2017, a OUG nr. 55/2017, plafonul maxim al cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului este stabilit la nivelul de 8.500 de lei. Se ia ca model cel mai mare cuantum aplicat în statele membre ale Uniunii Europene, cu menţinerea actualului mod de stabilire a dreptului, precum şi a cuantumului minim al indemnizaţiei de 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată”, ne-a transmis Gabriela Iova, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţii Sociale (AJPIS) Bihor.
Potrivit art. II din actul normativ menţionat, această limitare este valabilă începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 şi se va aplica atât în cazul persoanelor aflate în plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, cât şi a celor al căror drept se va stabili ulterior.
În cazul celor care au solicitări depuse şi care sunt îndreptăţiţi să primească indemnizaţie înainte de septembrie 2017, pentru lunile anterioare se va plăti suma rezultată efectiv din calcul, iar începând cu drepturile lunii septembrie se va limita la 8.500 de lei. În cazul celor care urmează să depună solicitări, cuantumul indemnizaţiei se va limita de la început la 8.500 de lei.
Situaţia în Bihor
Potrivit datelor transmise de AJPIS Bihor, în judeţ, în luna iulie 2017, erau 2.919 beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului. „Indemnizaţiile sunt cuprinse între 1.233 şi 17.786 de lei. Zece persoane depăşesc cuantumul indemnizaţiei de 8.500 de lei”, ne-a declarat Gabriela Iova.
Suspiciuni confirmate
AJPIS Bihor mai informează că în vederea prevenirii și evitării situațiilor de stabilire eronată a cuantumului indemnizației lunare pentru creșterea copiilor, precum și de înregistrare de sume încasate necuvenit, a solicitat Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor efectuarea unor acțiuni punctuale de inspecție fiscală la persoane care, la depunerea dosarelor în vederea obținerii indemnizației lunare pentru creșterea copiilor, au prezentat documente ce prezentau suspiciuni referitoare la veniturile realizate anterior nașterii copilului.
„Ca urmare a verificărilor efectuate, inspectorii fiscali au constatat discrepanțe majore între venitul declarat la depunerea cererii de acordare a indemnizației și cel efectiv realizat, precum și între salariul menționat în adeverința prezentată la data solicitării dreptului și salariul efectiv plătit”, a precizat Gabriela Iova.
Aceasta a exemplificat cu două cazuri de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului care aveau stabilite şi acordate indemnizaţiile în cuantum de 18.078 de lei, respectiv 10.213 lei. În urma verificărilor făcute de AJFP Bihor s-au recalculat cele două indemnizaţii, cuantumul acestora după recalculare fiind de 6.471 de lei, respectiv, 1.400 de lei. Sumele încasate necuvenit de către cei doi beneficiari de indemnizație lunară pentru creșterea copiilor (105.212 lei, respectiv de 45.794 de lei) au fost recuperate integral.
„În acest context, apreciem că modificarea legislației introduse prin O.U.G. nr. 55/2017, referitoare la plafonarea indemnizației pentru creșterea copiilor la suma de 8.500 lei, va conduce la diminuarea riscurilor de fraudă și de prejudiciere a bugetului de stat ca urmare a declarării unor venituri nereale de către potențialii beneficiari”, conchide şefa AJPIS Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!