Tânăra vrea să „restaureze comunismul” în Cetatea Oradea. Intenţionează să diversifice oferta muzeală din Oradea. Doctor în istorie, Cristina Puşcaş vrea să recupereze pentru vizitatorii Muzeului din Cetate o perioadă pe care unii ar fi vrut-o ştearsă: comunismul.
Din această perspectivă, muzeograful lansează o invitaţie tuturor celor care deţin obiecte din perioada comunismului să nu le arunce, ci să le aducă la muzeu. Să-şi golească sertarele, podurile, debaralele şi să aducă lucrurile achiziţionate în comunism la muzeu. Cei care vor răspunde solicitării acţiunii lansate de Muzeul Cetății și Orașului Oradea, împreună cu Asociația „Cei 40 de Mucenici”, şi vor contribui astfel la extinderea colecției muzeale de obiecte din perioada comunistă vor fi răsplătiţi. Vor primi o vizită gratuită la Muzeul Cetății şi o diplomă prin care li se atestă titlul de „Donator de istorie”.
„Cu siguranță că majoritatea dintre dumneavoastră aveți acasă lucruri vechi, din tinerețe, din copilărie sau moștenite. Locul lor NU este la gunoi! Dacă nu mai aveți nevoie de ele, aduceți-le la Muzeu, pentru ca împreună să putem recupera un trecut istoric relativ recent, despre care tot mai mulţi vorbesc, dar care pare din ce în ce mai necunoscut! Sprijinul dumneavoastră este foarte important. Puteți aduce orice fel de obiecte din perioada comunistă, de la aparate de radio, cărți de propagandă, panouri, gazete de perete, diplome, uniforme şcolare, manuale, fotografii, reviste, jucării, până la ziare, televizoare sau aparate de bucătărie. Toate acestea vor fi expuse în cadrul Muzeului Cetății și Orașului Oradea”, spune Cristina Puşcaş.
Acțiunea se va desfășura la Cetatea Oradea, începând cu data de 19 septembrie, în fiecare zi, în intervalul orar 9:00-17:00. Toți cei care au obiecte de donat sunt așteptați în gangul Corpului A (Palatul Princiar). Iniţiativa nu e singulară în România. Anul trecut, la Timişoara, cu fonduri private, a fost inaugurat Muzeul Consumatorului Comunist. Sunt expuse lucruri care le amintesc unora că au trăit acele vremuri, iar alţii au avut ocazia să vadă cum s-a trăit. În muzeul timişorean se găsesc de toate: obiecte de uz casnic şi decorativ de producţie românească, mobilier, bunuri provenite din marfa de contrabandă, obiectele handmade ale vremii, îmbrăcăminte şi accesorii de vestimentaţie, încălţăminte, articole de uz casnic, electrocasnice, jocuri, jucării, casete audio, discuri vinil, produse cosmetice, papetărie. Brandurile vremii sunt şi ele prezente; păpuşile Arădeanca, ţigările Carpaţi şi Amiral, săpunul Cheia. Tinerii au surpriza să descopere casete cu muzică pionierească, sticle de lapte şi de bere, sacoşe de rafie „de ţinut rând” la Alimentara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!