Pe baza cazuisticii din anii precedenţi, medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor transmit bihorenilor un set de sfaturi, pentru a nu se îmbolnăvi în perioada Crăciunului.
Doctorii recomandă bihorenilor să îşi cumpere produse alimentare de origine animală din locuri şi spaţii autorizate pentru comercializare, pentru a elimina riscul consumului alimentelor infestate ce pot produce toxiinfecţii alimentare şi trichineloză.
Cu măsură
Bihorenii sunt sfătuiţi să bea alcool cu măsură, să mănânce cumpătate, pentru a evita colicile biliare şi renale, dar şi boli cardiovasculare (infarct miocardic, crize hipertensive, accidente cerebro-vasculare), ulcere gastro-duodenale, decompensarea în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat (come hipoglicemice sau hiperglicemice), afectări cerebrale acute prin consum excesiv de alcool.
Doctorii atenţionează asupra consumului de carne de porc, tradiţională în această perioadă, care poate afecta negativ starea de sănătate dacă este consumată în exces şi/sau dacă nu este preparată corespunzător (insuficient tratată termic, conţinut ridicat de grăsime etc.).
Nu în ultimul rând, doctorii insistă asupra respectării măsurilor de prevenire a gripei şi infecţiilor de căi respiratorii, prin întărirea rezistenţei organismului cu exerciţii fizice, mişcare, plimbări în aer liber; alimentaţie sănătoasă (bogată în vitamine – din legume şi fructe proaspete – şi proteine; evitarea grăsimilor de origine animală), îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată sezonului, evitarea fumatului.
În caz de probleme de sănătate, oamenii pot apela la cea cea mai apropiată unitate medicală deshisă non stop pentru urgenţele din perioada Crăciunului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!