În județul Bihor, în urma alegerilor de la 1 decembrie 2024, au fost aleși 13 parlamentari, 4 senatori și 9 deputați, cărora li se adaugă deputatul Adrian Merka, reprezentantul slovacilor şi cehilor din România, născut în Aleșd. Din totalul parlamentarilor, singurul care are activitatea suspendată este Ilie Bolojan, care ocupă funcția de președinte interimar al României, până la alegerea unui nou președinte.
Activitatea parlamentarilor se împarte între ședințele din comisii sau în plen și activitatea în teritoriu, care ar trebui să includă și acordarea de audiențe la cabinetele parlamentare. Potrivit art. 38 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, în scopul exercitării mandatului în circumscripțiile electorale, deputaților și senatorilor li se acordă lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaților respectiv al Senatului, pentru cheltuieli de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Printre cheltuielile pe care le pot deconta din suma forfetară se numără salariile nete achitate angajaților și colaboratorilor pe bază de stat de plată, chiria pentru sediile birourilor parlamentare, plata utilităților, cheltuielile pentru combustibil și transportul auto în circumscripție, diurna, cazarea și transportul angajaților și colaboratorilor birourilor pentru deplasarea în circumscripție și la Parlament, dar și alte cheltuieli legate de funcționarea respectivelor birouri parlamentare.
Potrivit datelor disponibile pe site-ul Camerei Deputaților, celor 9 parlamentari din Circumscripția electorală nr. 5 Bihor li s-au decontat în luna februarie, pentru lunile precedente, sume totale în valoare de 70.661 de lei cu titlu de cheltuieli de personal, respectiv 233.059 de lei pentru cheltuieli cu bunuri și servicii. Lista publicată nu precizează cărui deputat ii corespund sumele trecute în cele două coloane, ci doar numărul poziției. La capitolul sume decontate pentru salarii, cea mai mare sumă a fost de 22.764 de lei pentru poziția 2, în timp ce suma cea mai mică, 4.303 lei, apare la poziția 8. În schimb, sumele decontate pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile sunt mult mai substanțiale, cea mai mare fiind de 40.230 de lei pentru poziția 5, iar cea mai mică este de 11.712 lei pentru poziția 2. Singurul reper pe care l-am găsit, tot pe site-ul Camerei Deputaților, este lista în ordine alfabetică a deputaților din Circumscripția nr. 5 Bihor, dar nu există o corelație directă între cele două liste. Ca urmare, nu se poate identifica exact cine a beneficiat de acele decontări.
Înarmat cu aceste informații, am început vineri, 11 aprilie, periplul pe la cabinetele din Oradea ale parlamentarilor, cu cei de la PNL. La sediul partidului de pe B-dul Magheru, am întâlnit o persoană care susținea că se ocupă de latura organizatorică la PNL și nu are legătură cu activitatea cabinetelor parlamentarilor. Am aflat că în sediul PNL funcționează cabinetele tuturor celor cinci parlamentari ai partidului, însă la momentul vizitei noastre nu era niciunul prezent, dar nici angajații de la cabinete. Potrivit datelor primite de la deputata Arina Moș, care în ziua vizitei noastre era la cabinetul parlamentar deschis la Aleșd, aceasta primește audiențe la cabinetul din Oradea în zilele de joi, încă de pe vremea când era senator. Arina Moș este probabil singurul parlamentar bihorean care își prezintă și activitatea de audiențe, prin postări constante pe pagina sa de socializare. Cât privește activitatea de la sediul din Oradea, Arina Moș susține că există o înțelegere între parlamentarii liberali bihoreni de a fi prezenți, prin rotație, în fiecare zi de vineri, între orele 10:00-16:00, iar la data de 11 aprilie se pare că ar fi fost o neînțelegere. Deputatul Călin Gal ne-a declarat că în ziua vizitei noastre era la București, însă susține că acordă audiențe la Oradea și la Sânmartin, unde mai are un birou parlamentar, ori de câte ori este solicitat, iar în curând va avea birouri parlamentare și la Tinca și Marghita. La rândul său, deputatul Dumitru Țiplea ne-a declarat că acordă audiențe la biroul din Oradea conform planificării, ultima dată fiind la 4 aprilie. Senatorul Gheorghe Bota ne-a transmis că el acordă constant audiențe la biroul din Beiuș, iar la sediul din Oradea atunci când îi vine rândul, potrivit înțelegerii convenite.
Următorul popas a fost la sediul PSD Bihor, din Parcul 1 Decembrie. Acolo se afla doamna Mioara Lezeu, angajată la cabinetul parlamentar al senatorului Aurel Mohan. Însă senatorul social-democrat nu era la birou în ziua vizitei noastre. Acesta ne-a declarat că orice persoană se poate programa în audiență prin intermediul angajatei de la biroul parlamentar din Oradea. Contactată telefonic, deputata Corina Ene ne-a declarat că biroul său din Beiuș este încă în amenajare, dar se află fizic în Bihor o dată la două săptămâni, când are programate întâlniri cu primari, dar și cu cetățeni care îi solicită sprijinul. Deputata PSD susține că în perioada de vară va fi prezentă aproape tot timpul în Bihor.
Am încercat să stăm de vorbă și cu deputatul Adrian Merka, deputat din partea minorității slovacilor și cehilor din România, însă la sediul Filialei Bihor a UDSCR ni s-a comunicat că parlamentarul nu este prezent, având o agendă foarte încărcată. Am primit în schimb o carte de vizită pentru a-l contacta telefonic, lucru pe care l-am încercat, dar fără succes.
La sediul UDMR Bihor am întâlnit doar persoanele care se ocupă de activitatea organizației județene, însă am aflat că parlamentarii formațiunii au birouri în incinta sediului. Deputatul Szabo Ödön nu era prezent, deoarece a avut o intervenție stomatologică, însă ne-a declarat că este prezent la biroul parlamentar în fiecare zi de joi și vineri, când acordă audiențe. Despre biroul parlamentar al deputatei Biró Rozalia am reușit să aflăm doar că se află în sediul UDMR din pasajul Vulturul Negru, însă nu am primit informații despre programul său de audiențe.
Nu am reușit să întâlnim vreun parlamentar nici de la partidele din opoziție: la sediul AUR se afla doar un consilier parlamentar, iar la sediul SOS, ușa era închisă.
La niciunul din cabinetele parlamentare vizitate nu am găsit, cu o singură excepție, niciun element vizual care să ne indice că în respectivele locații ar funcționa aceste birouri. Dacă pentru inițiați, locațiile cabinetelor parlamentarilor bihoreni nu sunt o necunoscută, în schimb pentru un cetățean simplu, aceste birouri sunt sub… acoperire. Poate ar fi o idee bună ca din sumele primite pentru bunuri și servicii, parlamentarii să reușească să amplaseze plăcuțe, prin care cetățenii să știe că în acele locații funcționează birouri parlamentare. Nu de alta, dar nu toată lumea știe sau poate să acceseze informațiile din spațiul virtual, unde parlamentarii contactați de Jurnal Bihorean declară că există toate elementele necesare de care cetățenii au nevoie pentru a se înscrie în audiențe.
Audiențe acordate de Arina Mos FOTO: ARINA MOȘ
Tabel cu sume decontate de parlamentari FOTO: SITE CAMERA DEPUTAȚILOR
Citiți principiile noastre de moderare aici!