După ce a participat, săptămâna trecută, la Târgul şcolilor profesionale, deputatul Florica Cherecheş a concluzionat că există o bogată ofertă de locuri de muncă, dar nu sunt suficienţi absolvenţi care cunosc o meserie sau tineri interesaţi de a învăţa una. „Avem în judeţ doar 46 de clase de şcoală profesională, insuficiente pentru a acoperi oferta de locuri de muncă”, afirmă Cherecheş, convinsă că profesorii trebuie să le explice părinţilor că ar fi mai bine să-şi îndrume copiii spre o şcoală profesională, dacă au înclinaţie spre o meserie şi nu doresc să meargă la liceu.
Cere implicarea IŞJ
Deşi evidenţiază faptul că în judeţul Bihor s-au făcut paşi semnificativi pentru dezvoltarea învăţământului profesional în sistem dual – colaborarea dintre şcoli şi companiile implicate în acest program este bună, urmare a demersurilor Primăriei Oradea, Florica Cherecheş cere şi implicarea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Potrivit ei, IŞJ Bihor ar putea să intensifice eforturile de promovare a şcolilor profesionale prin prezentarea acestora la şedinţele cu părinţii, în special la clasa a şaptea şi a opta, prin consilierea şcolară şi profesională a elevilor de clasa a VIII-a, atât prin resurse proprii, cât şi în parteneriat cu ONG-uri care fac asta, prin organizarea de vizite în fabrici, prin organizarea de caravane de promovare în tot judeţul. „Elevii din clasele a opta însoţiţi de părinţi ar trebui să viziteze fabricile să vadă în ce condiţii se lucrează acum. Nu e o ruşine ci dimpotrivă, o mândrie să fii un bun meseriaş în orice domeniu”, susţine deputatul PNL.
„Este important să înţeleagă elevii dar mai ales, părinţii lor, că cei care învaţă bine o meserie, vor avea întotdeauna pâine pe masă şi nu vor fi în căutarea unui loc de muncă ci, vor fi căutaţi de mai multe firme în vederea angajării iar salariile lor vor creşte pe măsură ce se vor specializa şi vor fi mai multe firme în competiţie. Din păcate, avem mulţi absolvenţi de facultate care nu-şi găsesc de lucru pentru că nu ştiu să facă ceva concret şi specialitatea în care ei s-au pregătit nu are căutare momentan pe piaţa muncii. În toate ţările în care s-a dezvoltat învăţământul profesional, a crescut rata de ocupare în rândul tinerilor. În ultimii ani am pierdut peste 500.000 de tineri care nu sunt integraţi nicăieri pentru că nu şi-au luat bacalaureatul şi din păcate, nu sunt interesaţi nici de a învăţa o meserie”, e de părere Florica Cherecheş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!