Campania de informare realizată în cadrul proiectului Sprijin educațional comunitar pentru copii cu părinți plecați în străinătate derulat de Fundaţia CREFOP își propune să aducă împreună oameni și resurse pentru a îmbunătăți viața copiiilor cu părinți plecați în străinătate.
[eadvert]
Studiile arată că şansele copilului de a creşte, de a se dezvolta şi de a obţine rezultate mai bune cresc pe măsură ce părinţii sunt mai implicaţi în educaţia copilului. Părinţii şi familiile au cea mai mare influenţă asupra atitudinilor, comportamentului şi reuşitelor copilului. Un copil îşi petrece mai puţin de 20% din timp la şcoală şi peste 80% din timp în compania părinţilor, a familiei şi a altor membri ai comunităţii – de aceea este importantă colaborarea între părinţi, şcoală şi comunitate.
„Obiectivul general al proiectului este facilitarea participării la educaţie preşcolară, primară, gimnazială şi liceală a 270 de copii ai căror părinti sunt plecaţi la muncă în străinătate, din regiunile Sud-Muntenia și Nord-Vest”, anunță Flaviu Porojan, coordonator Centru Regional CREFOP Oradea.
O șansă pentru copiii rromi
Tot în cadrul acestei întâlniri Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat Asociația Partida Romilor „Pro Europa” – Filiala Bihor (APRPE), Școala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu, Primăria Comunei Ineu au derulat o acțiune în cadrul campaniei educaționale „Școala o șansă pentru copiii rromi!” – SOS COPIII RROMI! susținută de Fundația CREFOP, Flaviu Porojan, coordonator regional și Claudia Pop Furak, consilier școlar care implementează la nivelul școlii din Ineu un proiect POCU sub egida „Împreună putem construi o comunitate puternică, care își susține copiii în lupta pentru o viață mai bună!”
Exemple de urmat
Dacă eu am reușit, poți reuși și tu!”, „Crede în visul tău!”, „Întinde-ți aripile și zbori!”, „Să nu vă fie rușine că sunteți rromi!”, au fost mesaje pe care cei șase tineri liceeni, studenți și absolvenți rromi au fost câteva dintre mesajele transmise elevilor rromi din clasele a VII a și a VIII a de la Școala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu de către studenți și absolvenți rromi prezenţi la întâlnire.
Claudia Balogh profesoară, absolventă a Facultății de Asistență Socială, studentă la PIPP în cadrul programului de conversie profesională la UBB Cluj-Napoca, Cătălin Kovacs, profesor de biologie, student la masterat în cadrul Universității din Oradea, Ioan Liță, fost olimpic național, absolvent al Școlii de Subofițeri, agent de poliție, student în anul II la Academia de Poliție, Beatrice Cordovan, olimpică națională, elevă în clasa a XII a la CN „Onisifor Ghibu” Oradea, Mihaela Vencel – elevă în clasa a XI a în cadrul Liceului Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea şi Florentina Covaciu elevă în clasa a IX a în cadrul Liceului Penticostal „Betel” Oradea au vorbit elevilor și părinților prezenţi despre sacrificiile și eforturile făcute de ei și familie în traseul lor educațional.
Președintele organizației județene a APRPE, Lakatos Ioan, și-a manifestat susținerea pentru elevii și tinerii rromi, încurajându-i să își continue studiile pe locurile speciale pentru rromi. De asemenea, a făcut apel la conducerea Primăriei Ineu de a face demersuri pentru încadrarea unui mediator sanitar și a unui expert pentru rromi la nivelul UAT Ineu.
Doctorul Diana Racz, reprezentat al Direcției de Sănătate Publică Bihor în Grupul de Lucru Mixt pentru Rromi de la nivelul Instituției Prefectului Bihor, a făcut apel la părinții rromi de ai sprijini pe elevi în participarea lor școlară și în continuarea studiilor. I-a încurajat să își depășească temerile legate de „părăsirea” satului natal și de a considera educația o prioritate a familiei.
Primarul localității, Dumitru Togor, a apreciat interesul directorului Ramona Moț de a asigura cele mai bune condiții pentru toți elevii scolii, sprijinul acordat elevilor și părinților rromi și implicarea școlii în foarte multe proiecte cu finanțare externă.
Un sumar al activităților derulate de școală în proiectul Șanse pentru toți, finanțat prin PNRR, precum și activități derulate în cadrul parteneriatelor încheiate cu Fundația CREFOP, Roma Education Fund și alți parteneri au fost prezentate de directorul Ramona Moț.
Trimite articolul
X,,Un copil îşi petrece mai puţin de 20% din timp la şcoală şi peste 80% din timp în compania părinților….,,?! A fost cândva acest procentaj , însă momentan chiar și cu părinții rămași în țară care lucrează zi-lumină , nu pot fi mai mult împreună de 10% din timp !!! Respect maxim pentru acei părinți care îsi mai fac timp și pentru copiii lor deoarece mai există încă și această cvategorie !