Directorul general al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), Adrian Curaj, a conferenţiat joi, la Universitatea din Oradea, pe tema „Elemente de specializare inteligentă şi strategia de cercetare – dezvoltare 2014 -2020”.
„Cred în forţa instituţiilor. Agenţia noastră are proiecte dintre care unele vor marca zonele de cercetare şi de învăţământ superior. Pe site-ul UEFISCDI.gov.ro veţi găsi informaţii despre proiecte şi hărţi cu instituţiile implicate în proiecte”, i-a îndemnat Adrian Curaj pe universitarii orădeni.
Oradea, spre şi mai bine
Înaltul oaspete a subliniat că rolul UEFISCDI e să „pună seminţe pentru viitor” şi a avut vorbe de încurajare pentru Universitatea gazdă. „Am vorbit cu domnul rector uitându-mă la câte lucruri minuntate aţi făcut şi gândindu-ne la câte altele aţi putea face”, a spus Adrian Curaj. Apoi, acesta a declarat că pentru România ar fi extraordinar dacă s-ar acorda autonomie universitară, motivând că „autonomia nu înseamnă lipsă de responsabilitate”, ci dimpotrivă.
Directorul Agenţiei din Ministerul Educaţiei a mai precizat că UEFISCDI are 24 de proiecte câştigate direct la Bruxelles şi că lucrează cu 500 – 600 de experţi din străinătate plus „nenumăraţi” din România.
„Aceste cifre arată că aveţi în noi un partener de vârf. Reţeta de succes din România e mult sub media celei internaţionale. Se scriu multe proiecte şi se aprobă cam unul din şapte. De aceea vă îndemn să fiţi în legătură cu noi, pentru a fi eficienţi”, a pledat Adrian Curaj cu referire îndeosebi la proiectele pe POR.
Euro-platforma 3S
Cât priveşte specializarea inteligentă, şeful de Agenţie a recomandat platforma s3platform.jrc.ec.europa.eu (Smart Specialization Strategy – 3S). „Nu avem bani destui dar măcar să-i folosim în acele zone în care putem face diferenţa. Contează ce patente realizăm, ce biznis vizăm şi ce infrastructură de cercetare dezvoltăm”, a observat Adrian Curaj.
De pildă, pe site-ul instituţiei se găseşte broşura „Poveşti despre IDEI complexe şi oameni de succes”. Majoritatea proiectelor din broşură se leagă de bio-tehnologii medicale. Pilduim cu un titlu: „Noi materiale biocompatibile destinate implanturilor personalizate fabricate prin SLS şi SLM”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!