Fiecare localnic din Diosig care este şomer sau care este în căutarea unui loc de muncă poate participa la cursuri agroturistice şi de lucrător în agroturism, pentru a-şi dezvolta o afacere în domeniu. Cei dornici sunt motivaţi în cadrul unui proiect care a avut conferinţa de lansare săptămâna trecută la Diosig. Două milioane de euro din fonduri europene stau la dispoziţia celor care vor să aibă activităţi în agroturism.
Vii valorificate
Chiar dacă prima podgorie din Diosig a apărut în 1360, în timpul domniei lui Ludovic de Anjou, iar 500 de ani mai târziu în zonă existau 700 de hectare de vie, azi Diosigul mai are doar 70 de hectare de vie pe care vrea să le valorifice din punct de vedere turistic. Autorităţile din Diosig consideră că acestea vor reprezenta un punct de atracţie pentru turiştii din Ungaria. Primarul de Diosig Attila Mados spune că se simte nevoia unor spaţii de cazare în comună, deoarece turiştii care vin în localitate sunt cazaţi în : Săcuieni, Biharia, Tămăşeu. Geza Kun este proprietarul unei podgorii, dar este interesat de proiect pentru băieţii săi, studenţi, care ar putea dezvolta afacerea construind un motel cu restaurant. Proiectul „Model integrat de dezvoltare a resurselor umane din mediul rural în vederea ocupării forței de muncă în sectorul turistic” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. „Acesta are o valoarea totală de 8.062.815,00 lei, din care 7.901.558,70 lei asistenţă financiară nerambursabilă şi se derulează pe o perioadă de 18 luni începând cu data de 1 aprilie 2014”, spune Gonczi Jozsef, coordonator tehnic la Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor din România.
Proiectul are ca obiectiv asigurarea sustenabilității pe termen lung în zonele rurale din regiunile de dezvoltare Centru și Nord-Vest, respectiv din județele Covasna și Bihor, prin dezvoltarea resurselor umane din mediul rural în vederea facilitării accesului la ocupare în domeniul turistic, precum și prin dezvoltarea culturii antreprenoriale în vederea sprijinirii ocupării pe cont propriu în sectorul turistic din mediul rural. Activitățile de formare profesională și antreprenorială și cele de asistență pentru începerea unei activități independente vor fi realizate de Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR), în timp ce recrutarea grupului țintă și organizarea campaniei de informare și conștientizare privind oportunitățile de ocupare în domenii non-agricole și a campaniei de promovare a culturii antreprenoriale în mediul rural vor fi asigurate de Comuna Diosig.
„În județul Bihor grupul țintă al proiectului include 240 de persoane din zonele rurale aflate în căutarea unui loc de muncă, persoane ocupate în agricultura de subzistență, șomeri de lungă durată și șomeri tineri.
Dintre aceste persoane, care inițial vor fi informate și conștientizate cu privire la oportunitățile de ocupareîn domenii non-agricole, 200 vor beneficia de serviciile oferite în cadrul programului integrat cuprinzând informare și consiliere profesională, formare profesională și antreprenorială, și consiliere pentru începerea unei activități independente în sectorul turistic”, spune Gonczi Jozsef.
Proiectul va aduce o contribuție semnificativă atât la realizarea obiectivului de ocupare a forței de muncă din mediul rural, cât și la cel de dezvoltare a turismului în județul Bihor. Ca urmare a proiectului 200 de persoane își vor dezvolta competențele profesionale într-o ocupație relevantă sectorului turistic, precum și cele antreprenoriale, sprijinind astfel în mod direct dezvoltarea calității serviciilor turistice din județ. Până la sfârșitul proiectului minim 18,2% dintre participanții la programele integrate certificați vor obține un loc de muncă fie ca angajați, fie ca lucrători pe cont propriu în sectorul turistic. Proiectul se realizează în parteneriat interregional între Covasna, AJOFM Covasna, Fundația LAM, OTP Consulting România, Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR) și comuna Diosig.
FACT BOX:
În județul Bihor vor fi implementate următoarele activități:
– campanie de informare și conștientizare privind oportunitățile de ocupare în domenii non-agricole,
incluzând o caravană care cuprinde evenimente de conștientizare în 10 comunități rurale și 2
Târguri Expo;
-informare și consiliere profesională;
– cursuri de formare profesională pentru ocupațiile de Lucrător agroturistic și Ghid turistic;
-campanie de promovare a culturii antreprenoriale în mediul rural,
-formare profesională pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale,
-consiliere și asistență pentru începerea unei activități independente în sectorul turistic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!