Campania națională “Cărțile copilăriei în fiecare casă”, inițiată de Asociația “Curtea Veche” și susținută de membrii Familiei Regale a României, reunește deja peste 10.000 de copii interesați de lectură. Începând de marți, 2000 dintre beneficiarii acestei camapanii sunt din Bihor: din Biharia şi Diosig. Localităţi în care a fost prezent însuşi Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României.
“Cui îi place să citească? O, mă bucur să văd că sunteţi atâţia! Ştiţi de ce este importantă lectura? Este foarte importantă fiindcă ne ajută să gândim, să ne îmbunătăţim studiul…Cărţle ne ajută să învăţăm lucruri interesante, ne ajută să fim mai inteligenţi decât părinţii noştri. Cine vrea să fie mai inteligent decât părinţii lui? Şi eu vreau să fiu mai inteligent decât părinţii mei. Vreţi să călătoriţi şi să vedeţi lumea? Ce bine!… Cine doreşte să înoate cu delfinii? Cine doreşte să lupte cu leii? Eu, nu! Nu doresc să fiu mâncat! Dar dacă vreţi să luptaţi cu leii, să ştiţi că puteţi! Dacă ciţiţi cărţi vă îmbogăţiţi imaginaţia şi puteţi să luaţi note bune la şcoală. Asta e cel mai important, nu? Eu am înotat cu delfinii, am văzut leii când am călătorit în jurul lumii. Când eram de vârsta voastră am citit Peter Pan. E cartea mea preferată. Peter este un băiețel care a trecut prin multe aventuri și a văzut multe locuri din lume. Și din acest motiv mi-am dorit să fiu exact ca Peter Pan. Peter și prietenii săi, și toate poveștile lor, mi-au oferit inspirație. Veți găsi inspirație nu doar în cărțile precum Peter Pan, ci și din cărțile Alice în Țara Minunilor, Omul cu masca de fier, Odiseea și multe altele. Veți descoperi în aceste cărți aventurile personajelor. (…) Vă garantez că veți descoperi lucruri extraordinare.Vă veţi transpune în lumea de poveşti a cărţilor. Lectură plăcută!”, le-a spus principele Nicolae copiilor prezenți la Căminul cultural din Biharia.
Principele Nicolae este al treilea în ordinea de succesiune la Coroana României. A urmat cursurile universitare la Colegiul Royal Holloway, Universitatea din Londra, în management. Începând cu anul 2012, Alteţa Sa Regală s-a mutat în România şi a preluat, astfel, o parte dintre atribuţiile publice ale Casei Regale. Principele Nicolae desfăşoară o bogată activitate caritabilă, colaborând, în acelaşi timp, cu Editura Curtea Veche.
La Biharia, acolo unde Principele Nicolae a fost aşteptat de primarul Nagy Gizela şi de viceprimarul Szilagyi Zsoltan, Alteţa Sa Regală a venit însoţit dev Oren Arsene preşedintele, Asociaţiei Curtea Veche, Mihai Aniţei,director general, Azomureş, Dan Corbuţ, director general, Agroind Cauaceu și de actrița Smaranda Nicolau care a susținut un moment de lectură interactiv pentru copii. Atât Dan Corbuţ, cât şi Mihai Aniţei au explicat de ce susţin acţiunea de promovare a lecturii: fiindcă îşi doresc ca viitorii lor angajaţi să fie educaţi. Susţinerea celor două firme are loc în contextul în care statisticile sunt din ce în ce mai îngrijorătoare privind rezultatele slabe în sistemul educaţional, scăderea dramatică a lecturii în rândul celor mici, dificultăţile în înţelegerea textelor şi lipsa programelor de lectură.
53,3% dintre români au probleme de alfabetizare, iar Principele Nicolae caută susţinerea necesară pentru a putea implementa proiectul la nivel naţional.
„Educaţia este o investiţie în viitor, iar, prin intermediul donaţiilor şi al cluburilor de lectură, dorim să reducem procentul copiilor cu probleme de alfabetizare din România, oferindu-le şansa pe care fiecare dintre ei o merită”, consideră principele Nicolae al României.
Continuitate din 1895
„Asemeni inițiativei generoase și vizionare din anul 1895 când, sub domnia Regelui Carol I și prin efortul folcloristului Dumitru Stăncescu și al editorului Carol Müller, a fost pusă temelia colecției de carte „Biblioteca pentru toți“, astăzi, Curtea Veche Publishing vine, altruist și inspirat, în ajutorul copiilor și tinerilor țării.Numărul cititorilor de carte a scăzut îngrijorător în România ultimelor două decenii. Tot mai puține volume ajung în mâinile copiilor și adolescenților, tot mai puține titluri se așază în biblioteca de familie a contemporanilor noștri.La fel ca primii noștri Suverani, Carol I și Elisabeta, care erau absolut convinși de nevoia de carte pentru prosperitatea națiunii, Familia Regală a României de astăzi crede că ignorarea cuvântului tipărit între copertele cărții este o vulnerabilitate a națiunii și a patriei.Părinți, aduceți cartea aproape de copiii voștri! Așa cum au nevoie de iubire, de soare și de familie, cei mai mici români au nevoie de cărți, pentru a se întregi, ca oameni ”, explică Principele Radu al României demersul Casei Regale. Continuatorul acestui demers, este Principele Nicoale al Românie care împarte cărţi din Colecţia „Cărţile Copilăriei ”.
“În fiecare zi ar trebui să citiți între zece și douăzeci de minute pe zi”, consideră Irene Arsene preşedintele Asociaţiei Curtea Veche.
Elevii au primit din partea Herlitz România și câte un set de rechizite școlare.
Pentru a susţine campania , la nivel naţional, Principele Nicolae a anunţat că va pedala peste 1.000 de kilometri, alături de campionul naţional la ciclism Alex Ciocan, în beneficiul proiectelor iniţiate de Asociaţia Curtea Veche pentru promovarea lecturii la nivel naţional.
Toate fondurile strânse vor fi direcţionate în scop caritabil şi oricine doreşte să susţină iniţiativa poate contribui cu o donaţie, pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro/pebicicleta,
Turul ciclist caritabil “Cărţile copilăriei pe bicicletă” se va desfăşura în perioada 23 aprilie – 3 mai şi va include 13 judeţe, parcurse în nouă zile, din Sighetu-Marmaţiei până în Constanţa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!