Joi, în Aula Muzeului din Săcuieni a avut loc conferinţa de lansare a proiectului. Proiectul a demarat la începutul anului şi este implementat de Primăria Săcuieni, care este lider de proiect, împreună cu Fundaţia pentru Sprijinirea Întreprinzătorilor din judeţul Hajdu-Bihar şi Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România. Valoarea proiectului este de peste 730.000 euro. Banii provin în proporţie de 98% din fonduri europene şi au fost accesaţi prin proiectul „Crearea unui Incubator şi Centru de Servicii în Afaceri Transfrontaliere”, realizat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria , 2007-2013, prin Fondul European de Dezvoltare Regională , cofinanţat de Uniunea Europeană.
Incubatorul ar urma să fie finalizat în luna mai şi se aşteaptă ca acesta să contribuie la relansarea vieţii economice în microregiune. Scopul proiectului este dezvoltarea coeziunii economice a zonei transfrontaliere, prin creşterea competitivităţii IMM-urilor care activează în Săcuieni şi zonele adiacente. „În acest moment sunt opt proiecte care contribuie la dezvoltarea coeziunii economice la graniţă. Iar unul dintre aceste proiecte este al dumneavoastră”, a spus, la Săcuieni Magdolna Kalapati, director STC, Program de Cooperare transfrontalieră Ungaria-România 2007-20013. Comform primarului de Săcuieni, Beres Csaba, incubatorul de afaceri va fi construit pe două niveluri şi va avea o suprafaţă de 1000 mp.
Acces la clustere
Va fi dotat cu birouri, săli de conferinţe şi şase spaţii cu suprafaţa de 100 mp ce vor avea ca destinaţie hale de producţie. Chiriile vor fi sub preţul pieţei. Estimările arătă că incubatorul va determina crearea a minim 24 de locuri de muncă noi. De asemenea, incubatorul va dispune şi de un birou de informare şi consiliere pentru afaceri, care va putea deservi toate firmele din zonă.
„Acest birou de informare şi consiliere va oferi acces la reţele de tip cluster, dar şi suport pentru constituirea de noi clustere”, spune Nagy Gabor, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Afacerilor în România. În cadrul anlaizei pe care se bazează strategia de dezvoltare a oraşului Săcuieni, elaborată în 2009, pe fonduri europene, punctul nevralgic al economiei locale este acela că aceasta depinde de industria uşoară, zootehnie şi prelucrarea cărnii.
„În oraş există firme de subzistenţă, iar economia locală este îndreptată spre localnicii care se zbat în greutăţi. Infrastructura secundară şi cea primară ne dau însă speranţe. Este adevărat însă că, la săcuieni, până în 2009 nu s-a depus nici un proiect, iar acum oamenii nu mai au răbdare, le este greu să înţeleagă că un proiect mare necesită timp. Pot să afirm însă la Săcuieniul are viitor, iar economia o vom reconstrui, şi vom reda oamenilor siguranţa de care au nevoie pentru a locui aici. Azi se realizează un vis foarte important pentru microregiunea noastră, acest incubator de afaceri care va avea un rol definitoriu în relaţiile transfrontaliere.
Acest incubator de afaceri este primul de pe Valea Ierului, lucru benefic şi demn de urmat, deoarece o societate se poate dezvolta numai pe baze economice. Aşa cum îmi spunea un prieten degeaba visăm la avioane dacă nu avem pistă de aterizare. Că avioanele se duc acolo unde au pistă. Astăzi pot să spun că am făcut pista de aterizare”, a spus primarul Beres Csaba.Pe lângă chiria avantajoasă, incubatorul de afaceri le mai oferă localnicilor accesul la: internet, birotică, servicii de secretariat, consultanţă, mobilier, parcare. Incubatorul de afaceri va fi amplasat la ieşirea din oraşul Săcuieni, pe drumul care duce spre vamă.
Veronica Bursaşiu
16% dintre firme vor in incubator
Citiți principiile noastre de moderare aici!