Multe dintre aceste persoane încearcă să îşi rezolve problemele acasă, crezând că exerciţii de tip Kegel sau diverse vitamine le-ar ajuta. Pe termen lung, această incontienţă poate duce la probleme psihologice, disconfort fizic, izolare socială. Există tratamente laser pentru incontinenţă, fără intervenţie chirurgicală, fără a fi nevoie de anestezii sau spitalizare, ne informează conf. univ. Petru Chitulea, care conduce departamentul de Obstetrică și Ginecologie al clinicii CICV.
Ce este incontinenţa urinară?
Incapacitatea organismului de a controla scurgerile involuntare de urină. Organele situate în cavitatea pelvină implicate în filtrarea urinei, stocarea ei în vezica urinară şi transferul către uretră sunt fixate de muşchi care susţin cavitatea pelviană. Slăbirea acestui strat muscular poate duce la dificultăţi în depozitarea urinei. Cele mai frecvente cauze de afectare a acestui strat muscular sunt: sarcini cu greutate mare, constipaţii prelungite, creşteri în greutate, boli ce provoacă tusea cronică şi vârsta la care se instalează menopauza.
Măsuri
Ce măsuri pot fi luate pentru a evita problema incontinenţei urinare? De cele mai multe ori sunt necesare gesturi mici care fac posibilă evitarea acestei probleme. Exercițiile fizice pentru întărirea picioarelor și mușchii acestora pot ajuta la prevenirea problemelor de incontinenţă de efort, dar ele trebuie începute cu mult dinaintea sarcinii şi făcute fără eforturi susţinute. Cercetările arată că 40% din sportivii profesioniști suferă de incontienţă urinară. Trebuie evitată ridicarea sau transportul de obiecte grele.
Consumul a cel puțin doi litri de apă în timpul zilei este important. Consumul redus de apă conduce la stimularea prematură a vezicii urinare. Punerea de presiune asupra vezicii urinare în timpul sarcinii este inevitabilă. Consilierea de către medicul obstretician vă poate ajuta să minimalizaţi efectele, dar este necesar să le comunicaţi cât mai devreme, pentru a putea fi evitate. Activităţile sportive după naştere sunt recomandate, însă excesul este un factor negativ extrem de important. Eforturile fizice prea susţinute pentru întărirea mușchilor abdominali, prin creșterea presiunii asupra vezicii urinare și a organelor genitale, cresc riscul apariţiei incontinenţei urinare şi a prolapsului acestor organe. Sarcina creând deja o presiune asupra vezicii urinare în sine, nu trebuie să se ia prea mult în greutate în timpul sarcinii.
Când contactăm specialistul?
Din cauza problemelor cu care multe femei se confruntă din cauza rușinii sau disconfortului, uneori din cauza temerilor legate de eficienţa tratamentelor, se ajunge cu greu la un specialist. Prin urmare, condamnându-se încă de acasă, există multe femei care speră că problema se va rezolva de la sine.
Atunci când râzi sau tuşeşti, când strănuți sau te plimbi, când faci exerciţii, ridici greutăţi, trebuie să contactezi un expert dacă pierzi urină. În plus, dacă simți nevoia de a merge la toaletă în mod frecvent sau atunci când mergi la toaletă nu îţi poţi goli complet vezica, este necesar să consulți un specialist.
Tratament laser sau operație?
Prin tratamentul laser nu există niciun proces de eroziune sau de tăiere, sângerare, și nu sunt necesare cusături. Prin urmare, durerea nu se resimte în timpul cât și după efectuarea tratamentului, în plus și procesul de vindecare este foarte scurt. Nu necesită utilizarea de antibiotice. Înainte de inițierea procedurii, pacienții, de asemenea, nu au nevoie să facă niciun fel de pregătiri şi se pot întoarce la locul de muncă și la activitățile normale imediat. Care sunt rezultatele obținute prin tratamentul laser? Studiile indică faptul că un procent de 70% dintre pacientele astfel tratate şi-au revenit complet în termen de 120 de zile de la începerea tratamentului. După 120 de zile de la tratament, 94% dintre pacienți au problema mult îmbunătățită și au declarat că nu le este deloc dor de simptomele urinare de dinainte.
Care sunt avantajele pentru pacientul tratamentului laser? Înainte, cât şi după, nu necesită nicio întreținere, apoi lipsa anesteziei, a inciziilor şi faptul că nu necesită suturi (non-invazivă). Lipsa durerii în timpul sau după efectuarea tratamentului nu este, de asemenea, de neglijat. Tratamentul se efectuează într-un timp scurt – 20-25 de minute. Pacientul se poate întoarce imediat la viaţa zilnică. O garanţie sunt ratele mari de succes, care asigură satisfacția pacientului. Lipsa complicaţiilor şi riscurilor conduc la lipsa efectelor secundare.
Şi alte tratamente
Este singura tehnologie noninvazivă de strâmtorare a vaginului. În special după naștere, cât şi după fenomene fireşti de uzură ce duc la îmbătrânire, se ajunge la o diminuare drastică a plăcerii sexuale, care afectează în mod negativ cuplul. În plus, se foloseşte cu real succes pentru tratamentul leziunilor cervicale (displazia cervicală) și a verucilor genitale, fără nicio durere și într-un timp foarte scurt.
De asemenea, este utilizat în tratamentul problemelor de piele, având rezultate remarcabile în tratamentul cicatricilor de acnee și vergeturilor, petelor de la soare, semnelor de naştere, cicatricilor, pielii lăsate etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!