După apariţia, în aprilie, a volumului de versuri „Terra 2.0”, miercuri, 16 iunie, un nou volul semnat de scriitorul şi profesorul de germană Orlando Balaş a ieşit de sub tipar la Editura Brumar din Timişoara. Este vorba despre volumul de teatru social „Incomod”, cea de a şaptea carte a acestuia, pe care autorul o dedică memoriei tatălui său.
[eadvert]
„Dacă în volumul de versuri Terra 2.0 se aude vocea subiectivă a autorului, «glasul sufletului» în raport cu natura, în Incomod este o abordare obiectivă (atîta cît este posibil acest lucru în literatură), care lasă să se audă vocile tuturor părților implicate în acțiune. Incomod este reflectarea neînfrumusețată a realității sociale din România și din lume, o reflectare rațională și distanțată, dar nu indiferentă. Este ca privirea unui chirurg care numește boala fără ocolișuri, lăsînd la latitudinea pacientului dacă intră sau nu în operație”, explică Orlando Balaş.
Volumul „Incomod” conține trei drame inspirate din realitatea imediată, respectiv din istoria recentă: „Sieg Heil sau Triumful binelui”, „Lasă-mi aripile!” și „Noaptea ca hoții”. Piesele tratează câteva teme tabu în societatea noastră, fiind o oglindă în care ne putem vedea, ca societate, așa cum suntem. Autorul recomandă lectura responsabilă a pieselor, doar cîte una pe zi, „deoarece se citesc ușor, dar se digeră greu și pot provoca insomnii”.
„Am devenit experți în supraviețuirea individuală, în dauna unei dezvoltări comunitare normale. Poate asta a făcut ca noi să cîștigăm supremația, măcar numeric, în acest spațiu. Au venit peste noi goții, slavii, au avut regate. Și au dispărut. Au plecat sau au fost asimilați. Au trăit aici, printre noi, cumanii, pecenegii, popoare războinice. Și au dispărut. Ei nu au știut ce știm noi: Să nu ne pese. Așa am supraviețuit, învățînd că nimic nu contează în afară de interesul nostru personal. Mie să îmi fie bine. Atît. Sîntem doar o aglomerare de indivizi, nu o comunitate. Am învățat atît de bine să închidem ochii la rău, încît a devenit a doua noastră natură. Orbi și surzi am devenit la suferința celui de lîngă noi. Asta a fost arma noastră secretă. Asta ne-a făcut maeștri ai supraviețuirii… Dacă oamenii în general sînt prădătorii supremi, atunci noi, românii, sîntem supraviețuitorii supremi.” (Noaptea ca hoții).
Volumul „Incomod”, publicat cu sprijinul Reifen Trade/Torque Tyres din Oradea, poate fi comandat pe site-ul Editurii Brumar sau direct la autor, urmând ca în curând cartea să poată fi achiziţionată şi din librării. Oralndo Balaş anunţă că în curând vor fi organizate şi lansările volumelor „Incomod” și „Terra 2.0”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!