Este vorba despre funcționarele care au fost investigate de parchetul anticorupție în dosarul care o viza și pe șefa adjunctă a Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Nadia Racz(FOTO).
Conform înțelegerilor încheiate în decembrie 2023 și admise, miercuri, de Tribunalul Bihor, Daniela Viorica Hriscu și Aurica Buhaș au fost condamnate pentru luare de mită în coautorat și în formă continuată la câte un an și 10 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepselor pe o perioadă de doi ani. În schimb, Natalia Mărioara Floruța s-a ales cu o pedeapsă de trei ani de închisoare, tot cu suspendare, dar pe un termen de supraveghere de trei ani.
Cele trei nu au voie să ocupe, timp de doi ani, un post de inspector de muncă și au fost obligate să lucreze câte 80 de zile în folosul comunităţii, în cadrul Mănăstirii „Sfintei Cruci”, la DGASPC Bihor ori la Biblioteca Județeană.
În plus, a fost pus sechestru pe sumele care ar fi provenit din comiterea infracțiunilor: 3.000 de lei în cazul lui Hriscu, 1.000 de lei – Buhaș și 2.000 de lei – Natalia Floruța. În plus, fiecare a fost obligată să achite câte 2.600 de lei, cheltuieli de judecată.
Pentru că hotărârea Tribunalului poate fi atacată cu apel, instanța a dispus prelungirea măsurii controlului judiciar pentru cele trei funcțioare, pe o perioadă de cel mult 60 de zile.
DNA: cereau șpagă ca să nu dea amenzi pentru muncă la negru
Pe 18 și 20 octombrie 2023, DNA Oradea le-a pus sub control judiciar pe cele trei funcționare ale ITM Bihor pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită. În ordonanța procurorilor se arăta că Daniela Hriscu, în calitate de șefa biroului Control Muncă Nedeclarată, Natalia Floruța și Aurica Buhaș ar fi comis faptele în perioada 14 februarie 2022 – 17 octombrie 2023, în contextul efectuării unor controale.
„Acționând în echipe diferite, ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, de la mai mulți oameni de afaceri diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 de lei și 4.000 de lei”, transmiteau anchetatorii, într-un comunicat.
Sumele ar fi fost cerute și primite de funcționare pentru a nu-i amenda pe patronii verificați pentru muncă la negru – „primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în perioada în care acesta/aceștia are/au contractul individual de muncă suspendat”. Conform sentințelor Tribunalului, Hriscu ar fi primit mită de două ori. Prima dată, în februarie 2022, un patron i-ar fi dat 3.000 de lei, din care funcționara ar fi dat câte 1.000 de lei șefei adjuncte a ITM Bihor, Nadia Racz, și colegei sale Aurica Buhaș. Alți 4.000 de lei ar fi fost ceruți în noiembrie 2022 și ar fi fost împărțiți cu Natalia Floruța.
În ceea ce le privește pe Buhaș și Floruța, acestea au mai fost acuzate că fi primit, în octombrie 2023, de la un investigator sub acoperire, suma de 2.000 de lei.
Trimite articolul
Xlupoaicele pznici la oi, frumos le sta spagarelor , este ceva inadmisibil sa te duci in control si sa ceri spaga,
-
Dupa cum se stia deja de pe surse, doamna Racz chiar si-a dorit ca sa isi facă vara adta concediul in ceva zona deosebita din zona Mediteranei sau in ceva insula.
Se stia ca se aranjeaza treburile astfel incat pușcaria sa mu fie o varianta ptr. ea si colegele sale.
Acum se confirma.
Cum sa intre la puș ărie un șpăgar bugetar?
Nu-i asa ca e cam ciudat?
Ce sa caute acolo ?
Acolo nu poate lua șpagă.
In libertate, poate continua ceea ce stie mai bine.
Iar șpaga functioneaza piramidal.
Asa ca ….”sistemul” nu te lasă la greu.
El trebuie sa se mențină.
Ma astept sa fie repuse inclusiv pe functii.
Desi in sistemul bugetar se cauta inclusiv ingrijitoare la gradinițe, femei de serviciu, etc…..
Deci li s-ar putea gasi un alt loc de muncă fara decizie sau functie, sa fie ferite de …. a lua șpagă.
Că sa nubrecidiveze cumva.
Sa intre in PNL ca vin alegerile. Ceva loc in consiliul local