În sentința acordată miercuri, 18 octombrie, s-a schimbat încadrarea juridică pentru care au fost trimise în judecată cele două profesoare, din trei infracțiuni de luare de mită la Dalai Camelia, respectiv 15 la Pirte Adriana, într-o singură infracțiune, la fiecare, de luare de mită în formă continuată.
Dalai Camelia a fost condamnată la 2 ani și patru luni, aceasta rezultând din contopirea pedepselor pentru infracțiunile de luare de mită în formă continuată și folosirea informațiilor ce nu sunt destinate publicității ori permitearea unor persoane neautorizate la aceste informații. În fapt, profesoara Dalai Camelia a oferit întrebările şi răspunsurile corecte înainte de examen unor studenţi, pentru ca aceştia să poată ocupa loc bugetat.
„Tribunalul Bihor a admis cererea de schimbare a încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina inc. Dalai Camelia profesoară la Facultatea de Medicină acuzată de săvârșirea a mai multor infracțiuni de luare de mită și de folosire în orice mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, fapte pentru care a dispus o condamnare la pedeapsa rezultantă de 2 ani și 4 luni închisoare, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere pe un termen de 3 ani”, precizează Societatea profesională de avocați „DOSEANU&ASOCIAȚII”.
De cealaltă parte, profesoara Pirte a fost condomnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită în formă continuată.
„Tribunalul Bihor a admis cererea de schimbare a încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina inc. Pirte Adriana de la Facultatea de Medicină acuzată de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și a dispus condamnarea acesteia la o pedeapsă de 3 ani închisoare a cărei executare a suspendat-o sub supraveghere pe un termen de 3 ani”, transmite Societatea profesională de avocați „DOSEANU&ASOCIAȚII”.
Pe lângă pedepsele cu suspendare, profesoarelor le-a fost interzis dreptul de a fi alese în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a exercita profesia de cadru didactic în orice sistem de învățământ pe o durată de 5 ani.
Mita înapoi
Ambele inculpate sunt obligate să restituie bunurile primite mită de la martori. Astfel, Pirte Camelia are de restituit în total 1250 de euro, 600 de lei, un set de parfum în valoare de 170 de lei și o pereche de cercei de argint în valoare de 240 de lei.
Profesoara Dalai Camelia i s-a impus să restituie bunurile primite de la mituitori, și anume: un parfum marca Avon, 2 creme de corp, 300 de lei, 100 de euro și trei pachete de cafea marca Lavazza și 2 kg de iepure.
Muncă în folosul comunității
Tribunalul Bihor le mai obligă pe cele două profesoare ca pe termenul de supraveghere să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Totodată, pe durata termenului de supraveghere inculpatele vor fi obligate să frecventeze un program de reintegrare socială, derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!