Asztalos Ildiko, fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari Sovata 13 B, a fost condamnată la închisoare cu executare. Dacă în primă instanţă, administratorul a primit un an de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, judecătorii de la Curtea de Apel Oradea nu au fost atât de blânzi. Doi ani cu executare a fost pedeapsa dispusă de magistraţii instanţei superioare pentru cei 100.000 de lei furaţi de femeie din banii locatarilor.
Fapta a fost descoperită în anul 2014 de proprietarii celor 22 de apartamente din bloc care s-au trezit fără apă, căldură şi cu gunoiul menajer neridicat.
„Această persoană a delapidat asociaţia permanent. Din 2005 până în 2014 femeia şi-a însuşit banii proprietarilor de apartamente. Ca să nu fie descoperită, ea a făcut cereri de reeşalonare a datoriilor acumulate către Termoficare, Compania de Apă şi RER Ecologic Service, cereri aprobate până în 2014, când furnizorii au tăiat oamenii de la utilităţi”, a detaliat avocatul Bogdan Bodea, reprezentantul asociației în proces.
Sentinţă definitivă
Magistraţii Curţii de Apel Oradea au înlăturat dispoziţiile de condamnare dispuse de colegii lor de la Judecătoria Oradea şi au schimbat încadrarea juridică a faptei din infracţiunea de gestiune frauduloasă, în formă continuată, în infracţiunea de delapidare, în formă continuată.
„În baza art. 295 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, art. 308 Cod penal şi art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, condamnă pe inculpata Asztalos Ildiko pentru comiterea infracţiunii de delapidare în formă continuată, la o pedeapsă de: – 2 (doi) ani închisoare. În baza art. 67 alin. 2 Cod penal aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b şi g Cod penal, respectiv de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa orice funcţie în cadrul unei asociaţii de proprietari pe o perioadă de 2 ani, a cărei executare începe de la data pronunţării prezentei hotărâri. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b şi g Cod penal, respectiv de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa orice funcţie în cadrul unei asociaţii de proprietari, a cărei executare va avea loc în condiţiile art. 65 alin. 3 Cod penal. Menţine restul dispoziţiilor hotărârii atacate care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 272 alin. 1 Cod procedură penală, suma de 260 lei, reprezentând onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, avocat Degău Mariana, se plăteşte din fondurile Ministerului Justiţiei în favoarea Baroului Bihor”, se arată în soluția pronunțată în 15 decembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!