Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea au destructurat o grupare de crimă organizată specializată în comiterea de înşelăciuni cu autoturisme închiriate şi revândute cu acte falsificate.
La începutul lunii februarie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea au finalizat cercetările faţă de şase persoane, respectiv B.A.I.G, de 35 de ani, cetăţean sudanez, bihorenii Ş.S., de 39 de ani, S.S.L, de 28 ani, faţă de B.G.A, de 29 de ani, din Judeţul Timiş şi împotriva altor doi cetăţeni din Republica Moldova. B.A.I.G. şi Ş.S..
Suspecţii au fost cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, iniţiere sau aderare la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni grave, iar S.S.L şi B.G.A, sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată şi iniţiere sau aderare la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni grave.
Vânzare cu „superofertă”
Grupul infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi S.S.L şi Ş.S., a fost constituit la iniţiativa lui B. A. I. G., în scopul obţinerii de foloase materiale injuste. După o prealabilă înţelegere, suspecţii au efectuat operaţiuni de închirieri de autoturisme contra unor sume modice, pe care apoi le-au comercializat la preţuri cu mult sub jumătate din preţul de piaţă, pentru a le putea converti foarte uşor în lichidităţi. Aceştia închiriau autoturisme cât mai noi, pentru închirierea cărora nu se solicita card bancar. Autoturismele astfel închiriate erau ulterior înmatriculate în Republica Moldova sau vândute pe teritoriul ţării, în baza unor documente falsificate de către membrii grupării.
Activitatea suspecţilor s-a derulat în perioada 28 august 2009 – 21 septembrie 2009, sub coordonarea lui B.A.I.G., liderul grupării. Gruparea a indus în eroare prin modul de acţiune zece societăţi comerciale din municipiile Oradea, Braşov, Cluj, Neamţ şi Constanţa, care au ca principal obiect de activitate închirierea de autoturisme ori finanţarea achiziţionării de autoturisme în sistem leasing.
Prejudiciu însemnat
Toate operaţiunile de închiriere se derulau sub stricta coordonare a liderului grupării, care punea la dispoziţia celorlalţi suspecţi sumele de bani necesare închirierii.
Prejudiciul provocat astfel este de 197.489 Euro, din care a fost recuperată suma de 91.071 Euro. „În cauză a fost formulată propunere de trimitere în judecată a patru dintre cei şase suspecţi, respectiv B.A.I.G, Ş.Ş., S.S.L şi B.G.A, liderul grupării fiind în prezent în stare de arest preventiv”, a declarat insp. Princ. Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al poliţiei bihorene.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 10 şi 20 de ani.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!