Gândită inițial ca arheoparc, curtea interioară a Cetăţii Oradea a intrat, din lipsă de fonduri, în conservare, până la accesarea de noi fonduri europene, informează Municipalitatea printr-un comunicat de presă.
Astfel, săpăturile executate până acum urmează să fie acoperite dar amenajarea de la suprafaţă e propusă cu ambiţia de a oferi vizitatorilor o experienţă interesantă legată de vestigiile de sub pământ.
Pe forma vechii catedrale se va realiza un contur din piatră fasonată, care va fi la nivelul solului. Totodată, marginile curţii interioare vor fi pavate cu piatră cubică, urmând ca interiorul curţii, pe forma vechii catedrale, să fie umplut cu piatră fasonată.
Executantul lucrărilor, firma Constructorul Sălard a început aceste lucrări în curtea interioară, Direcția de Patrimoniu solicitând ca lucrările să fie finalizate în decursul lunii iunie 2016, pentru a putea introduce în circuitul turistic şi această porţiune din cetate şi pentru a putea organiza concerte, spectacole, dar şi alte evenimente culturale.
„La concertul din Cetate ne dorim ca intrarea să fie liberă. Lucrările la curtea interioară a Cetății Oradea sunt propuse a intra în conservare până la obținerea de noi fonduri. Vor fi două săpături care vor avea acoperiş de sticlă şi prin care se va vedea vechea catedrală din curtea cetăţii, iar partea din mijloc a curţii interioare va fi încadrată cu piatră, la nivelul solului, în forma vechii catedrale”, a spus directorul Direcției Patrimoniu, Lucian Popa.
Porţiunile vitrate au rostul de-a releva privitorului continuitatea zidurilor din vechime, peste care s-au ridicat ulterior pereţii corpurilor A şi B.
Valoarea lucrărilor executate de Constructorul Sălard în curtea interioară a palatului princiar este de aproximativ 1.000.000 lei (fără TVA).
Citiți principiile noastre de moderare aici!