Ploaie, utilaje de construcţii şi prima zi de şcoală. Condiţiile sunt cât se poate de prielnice pentru multiple ambuteiaje în zona centrală a oraşului, începând de lunea viitoare. Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” sau Şcoala Dacia sunt zonele care, cel mai probabil, vor fierbe nervii şoferilor, în hărmălaia claxoanelor.
Graficul lucrărilor pentru reabilitarea reţelelor de termoficare prevedea încheierea unora dintre şantiere, dar pe fondul disensiunilor dintre ei, în loc să profite de vremea prielnică a verii, constructorii au reuşit să acumuleze noi întârzieri, ajungând acum la 15%.
„Nu s-au corelat bine echipele de montaj cu cele de constructori”, este opinia lui Daniel Ţigan, manager de proiect în contractul reabilitării reţelelor de termoficare.
Lucrarea este contractată de asocierea de firme Construcţii Bihor SA – Energomontaj SA, pentru 48.908.018,82 lei fără TVA, cu termen final în ultima zi din anul viitor dar cu ambiţia de a termina până în octombrie… 2015.
Multele şantiere pentru reabilitarea reţelelor de termoficare deschise în acest an au provocat un deranj aproximativ suportabil pe perioada verii. Cu revenirea elevilor la şcoală, de luni, ambuteiajele sunt, practic, inevitabile. Asta cel puţin la şcolile din Centru, în jurul cărora aglomeraţia este la ordinea zilei şi în condiţii normale.
Asocierea Construcţii Bihor SA – Energomontaj SA prestează pentru Termoficare SA reabilitarea magistralelor I şi III. Dacă săpăturile din capătul cartierului Rogerius au fost deja acoperite, traseul magistralelor din Centru duduie de utilaje. 17,5 kilometri de reţea trebuie înlocuiţi în contul contractului de 48.908.018,82 lei fără TVA.
Şantiere stradale
„Se lucrează pe străzile Dacia, Roman Ciorogariu, Piaţa Creangă, Nicolae Iorga, Spartacus, Mihai Eminescu, Traian Lalescu, Transilvaniei spre Lacul Roşu, Cantacuzino, Sadoveanu, Flamarion Blaise Pascal. Pe Roman Ciorogariu şi pe Nicolae Iorga, lucrările sunt pe final, se munceşte la refacerea străzii. Am putea închide până în 15 septembrie, dar numai parţial. Vor rămâne deschise nişte puncte de racord, acolo unde se construiesc cămine cu fundaţii şi pereţi din beton”, ne-a declarat Daniel Ţigan, coordonatorul proiectului.
Acesta spune că Piaţa Muzeului va rămâne un punct nevralgic pe termen mai lung: „Sunt puncte de interconectare ale reţelei. Acolo va fi o gâtuire a traficului pe care nu avem cum să o evităm”, zice acesta.
În întârziere
Conform graficelor de execuţie, întreaga lucrare a înregistrat o întârziere cuprinsă între 10 şi 15%. Cauza principală ţine de neînţelegerile dintre cele două firme partenere în contract – Construcţii Bihor SA cu săpăturile şi lucrările de construcţii şi Energomontaj SA cu cele de montaj al conductelor. „Nu s-au corelat bine echipele de montaj cu cele de constructori”, apreciază Ţigan.
Rămâne de văzut cum se vor capacita cele două companii pentru respectarea termenului final dorit de Primărie – octombrie 2015, în condiţiile în care banii alocaţi trebuie cheltuiţi până în ultima zi din anul viitor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!