Luni, în contextul începerii noului an şcolar, poliţiştii bihoreni din structurile de prevenire, proximitate, ordine publică şi poliţie rutieră vor fi prezenţi la festivităţile care vor marca acest eveniment în 247 de şcoli bihorene. Poliţiştii vor fi alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, pentru a reconfirma parteneriatul Poliţie – Şcoală, dar şi pentru a adresa recomandări preventive tuturor celor implicaţi în activitatea şcolară, siguranţa copiilor reprezintând o prioritate permanentă a poliţiştilor bihoreni. Totodată, pe întreg parcursul anului şcolar, poliţiştii vor desfăşura activităţi specifice, care să conducă la îmbunătăţirea şi menţinerea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar. Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, traseele de deplasare a elevilor vor fi supravegheate în permanenţă.
Zilnic lângă elevi
Pe parcursul întregului an şcolar 2014 – 2015, poliţiştii vor continua colaborarea cu conducerea instituţiilor de învăţământ pentru asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi în zona adiacentă acestora, pentru asigurarea respectării prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, identificarea unor soluţii eficiente de organizare a controlului accesului, cât şi pentru asigurarea protecţiei electronice şi mecanice a căilor de acces în aceste instituţii. Fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei bihorene, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor. Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii. O atenţie deosebită va fi acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural. Totodată, la fiecare instituţie şcolară din judeţ, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor posta recomandări preventive, atât pentru prevenirea victimizării şi a implicării elevilor în fapte antisociale, cât şi pentru prevenirea victimizării acestora prin accidente rutiere.
Proiecte, campanii preventive, jocuri şi concursuri
În cursul anului şcolar 2014 – 2015, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bihor vor dezvolta o serie de proiecte şi campanii preventive, pe teme de actualitate, precum folosirea în siguranţă a Internetului, prevenirea dispariţiilor de copii, prevenirea agresivităţii şi violenţei în mediul şcolar şi prevenirea victimizării copiilor prin accidente rutiere. Copiii vor fi implicaţi activ în numeroase concursuri educativ – preventive de eseuri, scenete, scenarii, expoziţii de desene cu mesaj preventiv, marşuri tematice, standuri preventive organizate de copii, iar cei mai merituoşi vor fi cooptaţi în reţeaua de voluntari a Poliţiei Bihorene. Pe parcursul întregului an şcolar, poliţiştii CAPC, de proximitate, poliţiştii rutieri şi de la posturile de poliţie comunale bihorene se vor întâlni în mod constant cu reprezentanţii instituţiilor şcolare, dar şi cu părinţii şi cu elevii. Totodată, poliţiştii vor participa la şedinţele comitetelor de părinţi, la consiliile profesorale şi la orele de dirigenţie, în vederea prevenirii violenţei în şcoli şi a victimizării elevilor şi cadrelor didactice. Poliţiştii îi vor informa pe părinţi sau reprezentanţii legali ai copiilor cu privire la principalele reguli pe care trebuie să le discute cu cei mici pentru a preveni victimizarea acestora sau implicarea lor în fapte de natură antisocială. În discuţiile purtate cu familiile copiilor vor fi accentuate aspecte privind modalităţile de gestionare a confliectelor dintre copii, mecanismele de prevenire a comiterii de infracţiuni, instituţii care oferă sprijin, suport copiilor aflaţi în situaţii de măsurile necesare pentru a evita victimizarea copiilor şi consecinţele legale şi sociale în cazul săvârşirii de infracţiuni.
Patrule şcolare şi educaţie rutieră în şcoli
Pentru că siguranţa copiilor constituie una dintre priorităţile poliţiştilor rutieri, aceştia se vor afla în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor. În cursul anului şcolar 2014 – 2015 vor fi reactivate patrulele şcolare de circulaţie împreună cu reprezentanţii instituţiilor şcolare, pentru deplasarea în siguranţă a elevilor în zona unităţilor de învăţământ. Împreună cu factorii decizionali din unităţile de învăţământ se va stabili Calendarul de activităţi pe linie de educaţie rutieră ce vor fi desfăşurate la clase, în comun cu cadrele didactice, în noul an şcolar. Poliţiştii vor prezenta materiale de prevenire pe teme rutiere, care cuprind aspecte cazuistice privind accidente rutiere şi recomandări specifice, pe categorii de vârstă. Pentru siguranţa elevilor, vor fi identificaţi toţi deţinătorii de autovehicule destinate transportului şcolar. Aceştia vor fi instruiţi cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!