Asociația Romană de Educație Speologică organizează, în perioada 29 iulie – 6 august, a 33-a ediţie Școala Națională de Speologie – Padiş 2023, un eveniment anual organizat sub egida Şcolii Române de Speologie (SRS) şi a Federaţiei Române de Speologie (FRS), cu sprijnul Parcului Natural Apuseni, şi se desfăşoară în zona platoului carstic Padiş din Parcul Natural Apuseni.
Şcoala se desfăşoară pe trei niveluri tehnice: începători, avansaţi şi tehnici lejere. Nivel 1 (începători) – Tehnica Speologiei Alpine –TSA I atestă capacitatea tehnică de parcurgere în echipă a peșterilor de gradul II și III. Nivel 2 (avansați) -Tehnica Speologiei Alpine –TSA II atestă capacitatea tehnică de echipare a peșterilor de gradul II și III. Nivel 3 (tehnici lejere) –Tehnici și metode de explorare speologică atestă capacitatea tehnică de echipare a peşterilor de gradul III și IV, inclusiv tehnici de escaladă și de echipare cu materiale lejere şi parcurgere de râuri subterane.
Asociaţia Română de Educaţie Speologică – ARES este principala structură logistică, care se ocupă de formarea speologică în România. Instruirea în tehnicile speologice este asigurată de inițiatori, monitori și instructori ai ARES. Cursaţii, în baza unei taxe, beneficiază de echipamentul colectiv, acces la poligoane şi subteran, diplomă finală de atestare, cazare şi masă.
Se pot înscrie ca şi cursanţi şi tineri începând de la vârsta de 14 ani, pentru minori fiind nevoie de acordul scris şi legalizat la notar al părinţilor.
La începători cursanţii învaţă despre echipamentul individual şi colectiv, despre noduri, pregătirea unei ture, cunoaşterea zonei Padiş, carstologie, cartare şi cartografiere. La nivelul avansaţi cei înscrişi învaţă despre organizarea unei ture de subteran şi rolul şefului de echipă, iar la nivelul 3 vor studia despre tehnici lejere şi utilizarea materialelor ultra uşoare.
Accesul la nivelul 2 este condiţionat de promovarea unui examen teoretic şi practic în prima zi de program. Cursanţii care nu obţin calificativul „admis” vor putea continua şcoala la nivelul TSA1. Accesul la nivelul 3 este condiţionat de absolvirea în prealabil a nivelului 2 şi promovarea unui examen practic în prima zi de program. Echipamentul individual trebuie să fie conform regulilor ARES.
La ediţia cu numărul 33 a şcolii s-au înscris 22 de cursanți din România și Ungaria. Vor fi 10 cursanți la nivelul 2 și 12 cursanți la nivelul 1. Anul acesta nu s-a înscris niciun cursant la nivelul 3. 12 dintre înscrişi sunt de la diverse cluburi de speologie din România: Focul Viu Bucureşti, Speodava Ştei, Prusik Timişoara, Crysis Oradea.
Se vor exersa tehnicile la faleza de la Piatra Bulzului din Boga şi din Poiana Ponor. Vor urma exerciţiile de parcurgere şi echipare a peşterilor: în Barsa, Neagra, Avenul Ghețarului, Gemănata, Avenul cu Coarda, Cetățile Ponorului, Ferice, Borţig, Căput, V5, Avenul din faţa Răchiţii.
Cei care şi-ar fi dorit dau nu au reuşit să se înscrie în acest an, o pot face anul viitor sau, se pot înscrie la unul din cluburile bihorene din cadrul Federației Române de Speologie: Clubul de Speologie Cristal Oradea, Clubul de Speologie Speodava Ștei sau Clubul de Speogie Crysis Oradea.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!