Şcoala Naţională de Speologie este un eveniment anual, organizat de către Asociaţia Română de Educaţie Speologică (ARES) sub egida Şcolii Române de Speologie (SRS) şi a Federaţiei Române de Speologie (FRS), cu sprijnul Parcului Natural Apuseni, şi se desfăşoară în zona platoului carstic Padiş din Parcul Natural Apuseni.
Şcoala se desfăşoară pe trei niveluri tehnice: începători, avansaţi şi perfecţionare tehnică. Nivel 1 (începători) – Tehnica Speologiei Alpine –TSA I atestă capacitatea tehnică de parcurgere în echipă a peșterilor de gradul II și III. Nivel 2 (avansați) -Tehnica Speologiei Alpine –TSA II atestă capacitatea tehnică de echipare a peșterilor de gradul II și III. Nivel 3 (perfecţionare tehnică) –Tehnici și metode de explorare speologică atestă capacitatea tehnică de echipare a peşterilor de gradul III și IV, inclusiv tehnici de escaladă și de echipare cu materiale lejere şi parcurgere de râuri subterane.
34 de cursaţi s-au înscris în acest an la cele trei niveluri tehnice. 18 dintre aceştia provin de la cluburi de speologie afiliate FRS, 5 de la servicii publice Salvamont Salvaspeo din ţară și 11 entuziaști care îşi doresc să intre profesionist în tainele speologiei.
Asociaţia Română de Educaţie Speologică – ARES este principala structură logistică, care se ocupă de formarea speologică în România. Instruirea în tehnicile speologice este asigurată de inițiatori, monitori și instructori ai ARES. Cursaţii, în baza unei taxe, beneficiază de echipamentul colectiv, acces la poligoane şi subteran, diplomă finală de atestare, cazare şi masă.
La începători cursanţii învaţă despre echipamentul individual şi colectiv, despre noduri, pregătirea unei ture, cunoaşterea zonei Padiş, carstologie, cartare şi cartografiere. La nivelul avansaţi cei înscrişi învaţă despre organizarea unei ture de subteran şi rolul şefului de echipă, iar la nivelul 3 vor studia despre tehnici lejere şi utilizarea materialelor ultra uşoare.
În primele zile se vor exersa tehnicile la Faleza de la Piatra Bulzului din Boga, în Poiana Ponor și la faleza de la Peştera de la Căput. Vor urma exerciţiile de parcurgere şi echipare a peşterilor verticale (avene) din zona Padiş – Căput. Se va intra în Barsa, Neagra, Avenul Ghețarului, Gemănata, Avenul Acoperit, Cetățile Ponorului, Ferice şi sistemul Avenul cu Bușteni – Avenul cu Tirbușon de pe colectorul de prea plin al Poienii Ponor.
Acum 45 de ani
Prima şcoală de speologie a fost organizată în anii 1977-1978 la iniţiativa lui Ică Giurgiu de la Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” din Bucureşti. Şcoala câştigă în consistenţă an de an prin organizarea de stagii de tehnica speologiei alpine (T.S.A.) care au fost animate la început de alpiniştii speologi: Emilian Cristea, Walter Gutt sau de speologii profesionişti de la Institutul de Speologie “Emil Racoviţă”: Cristian Lascu, Ioan Povară, Cristian Goran. Apar stagii specializate în topografie, scufundări, carstologie iar în 1983 Liviu Valenaş şi Dorel Borodan pun bazele primei şcoli moderne româneşti de tehnici pentru parcurgerea peşterilor: SPAL ’83 la Şuncuiuş, Munţii Pădurea Craiului – Bihor.
În 1984 apare primul suport de curs când este tradus de către Silviu Constantin manualul de Tehnica Speologiei Alpine a lui G. Marbach. Producţia manufacturieră de echipament a speologilor de la cluburile Cristal Oradea, Speodava Ştei şi CSA Cluj joacă un rol important în susţinerea stagiilor şi a explorărilor.
În mai 1991, la Vanga, se naşte Corpul Român de Monitori în Tehnica Parcurgerii Peşterilor. La scurt timp bihoreanul Viorel Lascu devine director al Şcolii Române de Speologie – SRS şi ia naştere Şcoala Naţională de Speologie sub responsabilitatea lui Tiberiu Tulucan cu baza la Căput – Platoul Padiş, Munţii Bihor. În 1993 Viorel Lascu şi Andrei Posmoşanu realizează primul manual de TSA al SRS.
În ultimii ani, prin dezvoltarea extensivă a unei întregi palete de stagii, Şcoala Română de Speologie a devenit un pol de învăţământ în speologie pentru Balcani şi Europa de Est. Cadrele SRS pot merge oriunde în lume să organizeze sau să încadreze la un stagiu speologic, treptele de formare fiind similare la nivel internaţional.
Din rândul cursanţilor care au absolvit de-a lungul anilor Şcoala Română de Speologie, unii au renunţat pe parcurs, dedicându-se carierei, schimbându-şi priorităţile, dar mulţi dintre aceştia au devenit cadre importante ale şcolii, cu expediţii spectaculoase la activ în diverse colţuri ale lumii, doborând recorduri, făcând cinste formatorilor care le-au pus coarda şi blocatorul în mână. O pasiune frumoasă, nu foarte ieftină, dar care îţi aduce mari satisfacţii, în locuri în care puţini oameni au şansa să ajungă.
FOTO: Rus-Herdea Cătălin
Citiți principiile noastre de moderare aici!