După doi ani de pauză pandemici, Ora Jazz Festival vă invită la ediția a III-a, între 18-20 noiembrie, la Oradea. Concertele vor avea loc în spațiul care a găzduit primele două ediții – Sinagoga Neologă Sion, dar şi într-un spațiu nou, Sala de concerte „Enescu – Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea.
Această ediție cuprinde în trei zile de festival şase concerte. Trei concerte sunt susținute de muzicieni consacrați: de celebra violoncelistă germană Anja Lechner, de remarcabilul violonist polonez Mateusz Smoczyński și de versatilul baterist maghiar Szilárd Banai cu grupul său Szilárd Banai & Friends. Celelalte trei concerte sunt ale unor tineri muzicieni care au impresionat încă de la primele lor apariții: Maridalen din Norvegia, Dearest Sisters din Suedia și Ariel Bart Trio din Israel. În seara de sâmbătă, după concerte, sunteţi invitaţi la Afterparty cu Lazy Boys | vinyl jazz set de la ora 22:00 la Moskva Café (intrarea este liberă). Prețul unui bilet pentru o zi este de 70 RON, iar al abonamentului de 180 RON.
Festivalul se va deschide cu un concert Szilárd Banai & Friends, care aduce pe scena orădeană o muzică proaspătă și nepredictibilă, care se inspiră dintr-o varietate de stiluri, oglindid calitățile compoziționale și improvizatorice ale liderului. Szilárd Banai este unul dintre cei mai activi bateriști din Ungaria. Și-a adus contribuția la peste 60 de albume, versatilitatea sa acoperind genuri ca jazz, rock, fusion, pop și world music. Vor urca pe scenă: Bakó Krisztina – voce, Miki Birta – chitară, Áron Tálas – pian, Vermes Gábor – bass şi Banai Szilárd – baterie.
Tot vineri, pe scena Filarmonicii de Stat Oradea, va urca trio-ul norvegian Maridalen. Şi-a creat încă de la debut propriul spațiu muzical fascinant. Primul album, „Maridalen”, lansat în primăvara anului 2021 la Jazzland Recordings, a primit recenzii excelente atât la nivel național, cât și internațional. În martie 2022, Maridalen a lansat al doilea album, „Bortenfor”(trad. Dincolo), tot la Jazzland Recordings. Cei trei artişti sunt: Anders Hefre – saxofon, clarine, Jonas Kilmork Vemøy – trompetă şi Andreas Rødland Haga – contrabas.
Sâmbătă, tot în sala Filarmonicii de Stat Oradea, va avea loc concertul formaţiei Dearest Sisters din Suedia. Vor urca pe scenă: Ylva Almcrantz – clape, Andrea Hatanmaa – voce, Joakim Lissmyr – contrabas şi Liam Amner – tobe, care îşi vor prezenta albumul de debut, „Collective Heart”.
Ariel Bart este o muziciană care se distinge printr-o abordare unică a muzicii cromatice. Ea se inspiră în egală măsură din tradiția jazz-ului european și din muzica Orientului Mijlociu. Calitatea compoziției lui Ariel Bart se reflectă în primul său album, lansat anul trecut la Ropeadope Records – „In Between” având cronici favorabile din partea criticilor muzicali. Alături de ea, vor urca pe scenă Mayu Shviro la violoncel şi Moshe Elmakias la pian.
Duminică, la Sinagoga Neologă Sion, va avea loc concertul violoncelistei Anja Lechner, care vă oferă ocazia rară de a fi părtași la un eveniment de excepție. Anja Lechner este o cercetătoare căreia îi place să exploreze muzical cele mai diverse culturi, genuri și stiluri. A devenit cunoscută publicului larg ca membră a Rosamunde Quartett și a Tarkovsky Quartet, dar și prin colaborarea de lungă durată cu maestrul argentinian al bandoneonului Dino Saluzzi.
Următorul concert este cel al lui Mateusz Smoczyńsk, un renumit violonist de jazz, câștigător a numeroase premii la competiții importante, inclusiv Marele Premiu al Concursului de Jazz Zbigniew Seifert. Mateusz Smoczyński își conduce propriul cvintet și este cunoscut în principal pentru participarea activă în grupuri precum Atom String Quartet, New Trio sau Turtle Island Quartet.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!