UPDATE
Scenariu de ploaie TIFF Oradea
În cazul în care vremea nu va permite, proiecțiile din aer liber se mută în cadrul Filarmonicii de stat. Restul programului rămâne neschimbat.
Vineri, 2 septembrie, deschiderea oficială TIFF Oradea – Concert Cvartet Espressione & proiecţie „Iluzii pierdute” la Filarmonica de Stat Oradea, ora 21:30
Sâmbătă, 3 septembrie, ora 13:45, proiecţie „Clubul şomerilor”, la Filarmonica de Stat Oradea
Sâmbătă, 3 septembrie, ora 13:00, proiecţie „Utama”, la Teatrul Regina Maria
Știrea inițială:
Cea de-a cincea ediţie a TIFF Oradea va debuta astăzi la Teatrul Regina Maria, una din cele cinci locaţii în care publicul cinefil îşi va potoli setea de filme în acest weekend. De la ora 14:00, prima proiecţie din lunga listă a celor trei zile de maraton cinematografic se numeşte „Unul pentru toţi”, un film maghiar din 2021 în regia lui András Pires Muh. Este un documentar despre triplul campion olimpic la scrimă Áron Szilágyi, care a făcut istorie la Jocurile olimpice de la Tokyo 2020, câștigând cea de-a treia medalie de aur consecutivă.
[eadvert]
Tot la teatru, de la ora 16:15, va rula un film coproducţie Turcia, Franța, România, Spania în regia lui Selman Nacar, „Din zori şi până-n zori”. După ce un muncitor este rănit grav în timp ce lucra pentru mica sa afacere, Kadir este nevoit să ia o decizie dificilă, care îi va afecta viitorul şi familia. Imaginea acestui lungmetraj premiat cu trofeul pentru Cel mai bun film la festivalul de la Torino 2021 este semnată de românul Tudor Vladimir Panduru.
Va urma o proiecţie cu invitaţi de la ora 18:30, „Pentru mine tu eşti Ceauşescu”. Tineri între 15 și 22 de ani participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe, încercând să găsească motivația din spatele acțiunilor sale. Rezultatul este în acelaşi timp un portret al noii generații și un instantaneu al moștenirii fostului lider comunist român. Publicul se va întâlni la finalul proiecţiei cu regizorul Sebastian Mihăilescu, prezent la festival alături de Dan Hudici, unul dintre protagoniști.
„Oameni de treabă” este un film românesc în regia lui Paul Negoescu, care încheie proiecţiile de vineri de la Teatrul Regina Maria. Ilie este polițist într-un sat din Nordul României. Înconjurat de corupție, are un moment de analiză, vrea să-și facă datoria şi să se așeze la casa lui.
Printre filmele care vor rula mai devreme este şi cel de la ora 14:30, la Filarmonică, „Inocenţii”. Este un film coproducţie Norvegia, Suedia, Danemarca, Filanda, Franţa, Marea Britanie. În timpul verii scandinave, mai mulţi copii îşi pun la încercare puterile misterioase atunci când sunt departe de atenţia adulţilor. În acest original thriller supranatural, orele de joacă sunt de-a dreptul periculoase. Filmul a fost regizat de Eskil Vogt, nominalizat anul acesta la Oscar pentru scenariul filmului „The Worst Person in the World”.
Tot la Filarmonică, de la ora 17:00, puteţi viziona filmul francez „Evenimentul”, în regia Audrey Diwan. Ne aflăm în Franţa anului 1963. Anne este o studentă strălucită, dar când rămâne însărcinată îşi vede ameninţat visul de a-şi termina studiile. Filmul a primit Leul de Aur anul trecut la Veneţia, actriţa de origine română Anamaria Vartolomei făcând un rol extraordinar.
„Lucruri pentru care merită să plângi” se numeşte filmul maghiar de la ora 19:15, în regia Cristinei Groşan. Maja e pe cale să preia apartamentul cumpărat împreună cu iubitul ei. În toiul pregătirilor, Maja dă peste o rudă care nu doarme, ci este, fără niciun dubiu, moartă. Cum nimeni din familie nu se află prin preajmă, fata trebuie să se descurce singură. Ultimul film al serii de la Filarmonică este „Cuibul şomerilor”, un film spaniol al regizorului David Marqués, în care patru șomeri se întâlnesc în fiecare dimineaţă la barul favorit, ca să pună ţara la cale.
Deschiderea festivă a festivalului va avea loc în Piaţa Unirii, de la ora 21:00. Mai întâi vom asculta cvartetul Espressione, care va interpreta un repertoriu inspirat din coloana sonoră a filmului distins cu şapte premii Cesar, „Iluzii pierdute”. Filmul francez regizat de Xavier Giannoli spune povestea tânărului poet Lucien de Rubempré, care se îndrăgosteşte nebuneşte de baroneasa Louise de Bargeton. De teama scandalului, cei doi iubiţi fug la Paris, unde speră să trăiască anonim. Nu trece mult şi baroneasa îl respinge, iar Lucien se trezeşte singur şi fără o leţcaie. Îşi va regăsi el drumul spre idealurile de la început? Filmul a primit Premiul César pentru Cel mai bun film din acest an.
De la aceeaşi oră, la Sinagoga Sion va avea loc cine-concertul „Nedorită” de Michael Curtiz / Mihaly Kertesz, în acompaniamentul live al lui DJ Dubase, iar la Palatul Baroc va fi prezentat în aer liber filmul „Casa noastră”, o coproducţie Bolivia, Uruguay, Franța, în regia lui Alejandro Loayza Grisi. Povestea începe în mijlocul stepei boliviene, unde doi vârstnici din tribul Quechua au parte de o existenţă lipsită de evenimente, asta până când o secetă neobişnuit de lungă le ameninţă viitorul. Filmul a primit Marele premiu al juriului la Festivalul de la Sundance 2022.
Un program bogat în fiecare zi, de vineri până duminică, cu o ofertă variată, trei zile de delectare în locaţii frumoase. Să sperăm că vremea va ţine cât de cât cu proiecţiile open air. JB – C.B.
Program TIFF Oradea
Vineri, 2 septembrie
Piaţa Unirii, Open Air
– ora 21:00, Deschiderea festivă
„Iluzii pierdute” (Franţa), regia Xavier Giannoli
Sinagoga Sion
– ora 21:00, cine-concert cu acompaniament live DJ Dubase
„Nedorită” / „A Tolonc” (Ungaria), regia Michael Curtiz / Mihaly
Kertesz
Filarmonica
– ora 14:30
„Inocenţii” (Norvegia, Suedia, Danemarca, Filanda, Franţa, Marea Britanie), regia Eskil Vogt
– ora 17:00
„Evenimentul” (Franţa), regia Audrey Diwan
– ora 19:15
„Lucruri pentru care merită să plângi” (Ungaria), regia Cristina Groșan, proiecţie cu invitaţi
– ora 21:30
„Clubul şomerilor” (Spania), regia David Marqués
Teatrul Regina Maria
– ora 14:00
„Unul pentru toţi” (Ungaria), regia András Pires Muh
– ora 16:15
„Din zori şi până-n zori” (Turcia, Franța, România, Spania), regia Selman Nacar
– ora: 18:30
„Pentru mine tu eşti Ceauşescu” (România), regia Sebastian Mihailescu, proiecţie cu invitaţi
– ora 21:15
„Oameni de treabă” (România), regia Paul Negoescu, proiecţie cu invitaţi
Palatul Baroc, Open Air
– ora 21:00
„Casa noastră” (Bolivia, Uruguay, Franța), regia Alejandro Loayza Grisi
Sâmbătă 3 septembrie
Piaţa Unirii, Open Air
– ora 21:00
„Povestea soţiei mele” (Ungaria, Franța, Germania), regia Ildikó Enyedi
Sinagoga Sion
– ora 21:00, cine-concert cu acompaniament live Maatus Pealler „Häxan”/ „Vrăjitoarele” (Suedia), regia Benjamin Christensen
Filarmonica
– ora 15:45
„Insula” (România), regia Anca Demian
– ora 18:30
„Nunţi, botezuri, înmormântări” (România), regia Alexandru Lustig, proiecţie cu invitaţi
– ora 21:30
„Nimic despre dragoste” (România), regia Florin Piersic Jr.
Teatrul Regina Maria
– ora 11:00, EducaTIFF
„Eu sunt Zlatan” (Suedia, Danemarca, Olanda), regia Jens Sjögren
– ora 15:45
„Balaur” (România, Germania, Serbia), regia Octav Chelaru, proiecţie cu invitaţi
– ora 19:00
„Capra cu trei iezi” (România), regia Victor Canache, proiecţie cu invitaţi
– ora 21:30
„Metronom” (România, Franţa), regia Alexandru Belc, proiecţie cu invitaţi
Palatul Baroc, Open Air
– ora 21:00
„Alcarràs” (Spania, Italia), regia Carla Simón
Duminică, 4 septembrie
Piaţa Unirii, Open Air
– ora 21:00
„Competiţia oficială” (Spania, Argentina), regia Mariano Cohn, Gaston Duprat
Sinagoga Sion
– ora 20:00
„Secolul meu 20” (Ungaria, Germania, Cuba), regia ldikó Enyedi
Filarmonica
– ora 14:00
„Despre trup şi suflet” (Ungaria), regia ldikó Enyedi
– ora 16:30
Scurtmetraje româneşti premiate
– ora 18:00
„Evacuarea” (Ungaria), regia Máté Fazekas
– ora 21:00, cine-concert
„Nosferatu” (Ungaria), regia F.W. Murnau, acompaniament live Filarmonica de Stat Oradea
Teatrul Regina Maria
– ora 11:00, EducaTIFF
„Vara când am învăţat să zbor” (Serbia, Croația, Bulgaria, Slovacia), regia Radivoje Andric
– ora 14:00
„Cel mai tare şef” (Spania), regia Fernando Leon de Aranoa
– ora 16:30
„Imaculat” (România), regia Monica Stan, George Chiper- Lillemark, proiecţie cu invitaţi
– ora 19:30
„Anul pierdut 1986” (România), regia Ligia Ciornei, proiecţie cu invitaţi
– ora 21:30
„Maigret” (Franţa, Belgia), regia Patrice Leconte
Palatul baroc, Open Air
– ora 21:00
„Haita noastră” (Ungaria, Slovacia), regia Hajni Kis
Citiți principiile noastre de moderare aici!