Evenimente culturale timp de patru zile în a şasea ediţie a festivalului de artă contemporană „Gala Traficantului de Cultură International” (GTIC). Organizat de Asociaţia de Teatru Experimental Clandestin şi Centrul de Cercetare şi Experimentare Artistică, festivalul se va desfăşura în perioada 25- 28 octombrie. Ediţia din acest an celebrează Centenarul şi are ca temă un îndemn la reflecţie – De ce România e ţara mea.
Spaţiul dedicat artei va fi în acest an clădirea Telekom Romania, str Aurel Lazăr nr. 15. Aici, timp de patru zile vor avea loc concerte şi workshopuri de teatru şi pictură dar şi proiecţii de filme în cadrul Cinema Club Moştenirea. De asemenea, se vor expune instalaţii de artă şi lucrări de pictură sau grafică ale unor artişti promiţători. Elementul de noutate al galei din acest an va fi prima ediţie a festivalului de meşteşug românesc, „România de Mână”. Această subdiviziune a evenimentelui îşi propune să aducă în prim plan moştenirea românească şi meşteşugul autentic prin prezentarea unor meşteri din diverse colţuri ale ţării.
Artă pentru toată lumea
Ideea acestui festival este de a deschide calea spre activităţi culturale contemporane în peisajul oradean. Directorul artistic al GTCI, Sebastian Bărbălan, consideră că arta trebuie să fie pentru toată lumea: “Experiența ultimelor noastre acțiuni, aș dori să fie considerată o moștenire comună, aplicată gestionării patrimoniului cultural. Încerc să explic că nu vrem să fim salvați de un miracol. Suntem un grup de oameni care, în ultimii ani, s-au concentrat pe succesul unui proiect numit partajare .
Arta este pentru toată lumea, nu numai pentru cei care-și pot permite. Nu doresc ca paradoxul să transforme arta în acțiuni private, în care spectatorii devin clienți . Artistul din România este un pacient menținut în viață cu soluții zilnice care nu pot garanta nimic mai mult decât recunoașterea crizei în care este, într-un fel și în multe situații, alibiul perfect pentru indecizie și pentru non-curajul pe care această țară este capabilă să îl utilizeze cu promptitudine. Toată cultura nu ar trebui să suporte vreun risc în cadrul alternativelor politice. Poate că vremurile sunt într-adevăr coapte și poate un oraș ca Oradea ar putea da un semnal precis pentru un adevărat salt cultural.”
În cadrul Galeriei de artă vor fi expuse picturi, fotografii şi sculpturi ale unor artişi plastici din Oradea, Bucureşti şi Timişoara: Arthemis Hapa, Maria Negreanu, Ana Zaporojan, Claudia Peter, Delia Tirla, Terez Matza sau Darius Iova. Un atelier care va atrage, cu siguranţă, mulţi curioşi este Atelierul de confecționat păpuși din textile, intitulat „Zâna cânepii”. Sosită din Timişoara, artista Leontina Prodan va prezenta detalii despre lucrul cu cânepa, despre arta textilă, şi va realiza împreună cu doritorii păpuşi.
„Prietenii Veseliei” vor fi animatori care se vor ocupa, timp de două zile, de copiii prezenţi la eveniment, îi vor picta pe faţă, le vor împărţi baloane, şi vor organiza jocurile copilariei, ţurca şi moara.
Vineri va avea loc workshop-ul „Programe de studiu în domeniile creative la nivel internațional”, susţinut de IntegralEdu – cel mai important consultant educaţional din România pentru studii în străinătate, după care va urma Atelierul filosofic organizat de Asociația Culturală Noua Acropolă şi prezentat de Andreea Neacșu. Atelierul va începe cu un moment teatral, monologul filosofic «Ce vârstă am?» Vor avea loc dezbateri pornind de la ideile inspirate de acest text, căutând cum se transpun ideile în modul de viață, în creație.
Pictură pe pereţi
Un lucru inedit şi tentant pentru toţi cei care vor să îşi etaleze talentul în pictură, în cadrul ArTelier-ului care va avea loc joi şi duminică, se vor picta pereţii a şase încăperi ale clădirii Telekom Romania, sub îndrumarea artistei Laura Ungur, din Oradea. În cadrul festivalului, vor susţine concerte: Baby Elvis şi formaţia Trei Parale, care propune o călătorie sonoră în România de acum 100 de ani, sub titlul România 100 de minute, în cadrul căreia vor prezenta o uimitoare varietate de instrumente. Muzica va fi însoțită de explicații și povestiri realizate de Florin Iordan, cercetător la Muzeul Național al Țăranului Român, interpret și coordonator al grupului Trei parale.
În cadrul primei ediţii a festivalului de meşteşug românesc, „România de Mână” veţi putea admira, în curtea din str Aurel Lazăr nr. 15, standurile unor artişti din Bihor, Timiş, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Leontina Prodan va prezenta un atelier de confecţionat păpuşi, Sitar Cornel şi Ana Florea vor avea fiecare câte un stand de obiecte din ceramică, Bodescu Cornelia va aduce costume populare, mărgele şi zgărdane, Szilagyi Ilona va prezenta împletituri din papură, Domide Ileana, Țogorean Silvia Dănilă Oltița vor avea fiecare câte un stand cu costume populare, iar Colța Victoria și Gavrilă Roman, pe lângă costume populare, vor aduce opinci şi curele din piele.
La toate evenimentele Galei Traficantului de Cultură Internaţional intrarea şi voia bună sunt libere.
FACTOBOX
Program GTCI’18
Joi – 25 octombrie
17:00 – Deschiderea
17:00-22:00 – Târg de meșteșuguri
17:00-22:00 – Galerie de Artă
18:30-20:30- ArTELIER, pictură pe perete cu participarea tuturor (public, copii)
19:00-22:00 – Proiecție film CCM „De ce trag clopotele, Mitică”
Vineri – 26 octombrie
11:00-22:00 – Târg de meșteșuguri
11:00-22:00 – Galerie de artă
16:00-18:00 –Atelier confecționat păpuși din textile „Zâna cânepii” (susținut de dna Leontina Prodan, președinta asociației A.C.T.I.S.)
17:00-21:00 – Prietenii Veseliei (picturi pe fata, baloane, jocuri pt copii)
18:00-20:30 – Proiecție film CCM „Undeva la Palilula”
17:00-20:00 – Workshop „Programe de studiu în domeniile creative la nivel internațional”
Workshop Sustinut de: IntegralEdu
18:00 -20:00 – Atelier filosofic “Ce vârstă am?”, Asociația Culturală Noua Acropolă, Prezintă: Andreea Neacșu
20:30-21:30 – Concert Baby Elvis
Sâmbătă – 27 octombrie
11:00-22:00 – Târg de meșteșuguri
11:00-22:00 – Galerie de artă
11:00-13:30 – Proiecție film CCM „Dacii”
14:00-17:30 – Proiecție film CCM „Pădurea spânzuraților”
15:00-17:00 – Atelier confecționat păpuși din textile „Zâna cânepii” (susținut de dna Leontina Prodan, președinta asociației A.C.T.I.S.)
18:00-19:45 – Proiecție film CCM „Marți, după Crăciun”
19:00-21:00 – Prietenii Veseliei (picturi pe fata, baloane, jocuri pt copii)
20:00-22:00 – Concert Trei Parale, România 100 de minute
Duminică – 28 octombrie
11:00-22:00 – Târg de meșteșuguri
11:00-22:00 – Galerie de artă
12:00-13:30 – Proiecție film CCM-pentru copii „Mihail, cîine de circ”
13:30-15:00 – Proiecție film CCM-pentru copii „Sarea în bucate”
15:00-18:30 – Proiecție film CCM „Amintiri din epoca de aur” I și II
16:00-18:00 – ArTELIER pictură pe perete (susținut de Laura Ungur, artistă din Oradea)
19:00-21:00 – Proiecție film CCM „Pădureanca”
Citiți principiile noastre de moderare aici!