A patra ediție a Festivalului Medieval orădean se anunță mai animată și mai spectaculoasă decât toate cele dinainte. După tatonările din ediția 2019, dinainte de pandemie, unii dintre cei mai cunoscuți performeri de turnir din Europa s-au întors la Oradea și au adus în Cetate Campionatul European de Full Contact Jousting, organizat de francezii de la Les Ecuyers de l’Histoire.
[eadvert]
Miercuri, în preambulul evenimentului, a avut loc o conferință de presă mai puțin obișnuită, cu puternice ecouri medievale: la prezidiu au luat loc trei cavaleri francezi din Ordinul Sf Mihail, doi mercenari din perioada lui Sigismund de Luxemburg și o directoare din zilele noastre.
Mai exact Thomas Menou, Pierre Emmanuel Fabrigli și Michael Sade – cavaleri de la Les Ecuyers de l’histoire, orădenii Arany Janos și Bogdan Dărăban de la Deus Vult și Alina Toie, directoarea APTOR Oradea.
„Avem 3 zile de festival medieval plin de suprize. Suntem la patra ediție a festivalului, de la o ediție la alta ne dorim ca evenimentele să fie tot mai spectaculose”, a spus, în deschidere, reprezentanta APTOR.
Festivalul Medieval se va derula în weekend, din 1 în 3 iulie, dar deschiderea este anunțată pentru joi seara. „Noi începem cu parada coifurilor, la ora 19:30. Vom ajunge până în centru, pe la ora 20:00, în Piața Unirii. La paradă vor lua parte toate echipele participante, din 7 țări”, au anunțat organizatorii.
Atenție, șoferi! Joi seara se închide circulația pe traseul Cetatea Oradea – Piața Unirii
Taberele vor fi așezate în șanțul Cetății, de o parte și de alta a drumului care iese pe poarta de Est. Publicul va putea asista la trei zile de viață medievală cât se poate de autentică. Orădenii de la Deus Vult subliniază că au făcut o selecție riguroasă a trupelor participante, astfel încât experiența vizitatorului să fie cât mai aproape de viața medievala a secolului 15, dar și a altor perioade din Evul Mediu, în toate privințele: activități pentru copii, adulți, trubaduri, lupte și târgurile de comerț, cu hrană și unelte casnice sau menajere specifice.
Orădenii pasionați de reenactment istoric au punctat, pentru public, cele mai intense momente: concursul nomazilor, luptele dar mai ales turnirul. Patru campioni se vor lupta, la Oradea, în mai multe runde, în cadrul Campionatului European de Jousting – înfruntare călăre cu lancea, turnir. „Niciodată în România nu s-a mai văzut așa ceva”, promite Anany Janos.
Vedete incontestabile ale evenimentului, cavalerii francezi nu sunt pentru prima dată la Oradea. „Aceasta este a treia ediție a campionatului euroean, au fost două ediții, în Franța. E o onoare să fcem asta la voi acasă, în Oradea, într-o cultură cu o istorie de secolul 15 bogată”, a spus Michael Sade, luptător de turnir și organizator al evenimentului central al festivalului. „E mai cald ca la noi, asta va fi o supriză mai ales pentru echipa norvegiană, care ajunge joi. Eu sper la un spectacol fantastic în aceste trei zile”, a mai spus el.
Campionatul de turnir va însemna, de fapt, înfruntarea a patru cavaleri în trei runde de lupte full contact, programate de la ora 20:00 în fiecare seară, în șanțul cetății.
Cu costume autentice dar cu mai puțin dramatism, Agentura Hector are mai câteva evenimente interesante în program: șahul medieval, în care piesele sunt persoane care, respectând regulile de șah, se mișcă pe tablă la comanda regilor dar și un turnir demonstrativ.
Jocurile vânătorești se anunță, de asemenea, spectaculoase: sunt probe de îndemânare în mai multe încercări, călare
Bătălia generală din anul acesta va fi de tipul „last man standing”, cu participarea a aproximativ 300 de luptători.
În completare, festivalul a programat câte un concert în fiecare seară: Hara – vineri, Alexandra Ușurelu – sâmbătă și Bosquitos, duminică. De asmenea, vor fi amplasate 18 food-trucks, cu mâncare și băutură.
Din altă lume
Cetatea se va întoarce, pentru acest weekend, înapoi în istorie, în Evul Mediu, până prin secolul 15. Pasionați de reconstituire istorică, participanții la festival sunt profesioniști dispuși să investească timp mult și bani buni în echipament și antrenamente. Michael Sade, spre exemplu, deține trei armuri perfect adaptate istoric la perioada istorică. Costul unor astfel de costume de luptă urcă până peste 20 mii euro, tocmai pentru că manufacturile sunt rare, cum rar este și meșteșugul manufacturii.
Armurile și echipamentele diferă în funcție de întrebuințare: cele pentru turnir sunt mai grele, ajungând până la 42, 48 de kg sau 50kg, pentru că luptătorul trebuie să preia șocul unor lovituri extrem de puternice. Cele pentru luptă, însă, sunt mai ușoare și mai mobile.
Deși canicula e aproape garantată în acest weekend, garantat e și spectacolul medieval complet. „Turnirul este un sport exclusivist și dur. E foarte mult de muncă să aduci acest eveniment aici”, transmit organizatorii, invitând orădenii în Cetate.
Trimite articolul
XNiste clauni………
Defapt claunii lui bolovan… cetatetii orasului sunt doar animale de muls taxe si impozite.
pe caldura asta o sa se prajasca saracii in armurile alea de fier
-
o sa servim carnea fripta la turisti.
-
si cu ouale prajite
-