În sala cu grifoni din Cetatea Oradea, cavalerii au anunţat premierele Festivalului Medieval Oradea, care va debuta vineri şi se vă încheia duminică.
La conferința de presă au participat Michael Sade (Franța), Marc Hamel (Canada), Ivar Mauritz Hansen (Norvegia), Mathis Delalande (Franța), Mihai Cotei (România), Alexandru Chira – director general Visit Oradea și reprezentanți ai Asociației Deus Vult din Oradea.
Alexandru Chira se mândreşte că Festivalul Medieval de la Oradea a devenit unul dintre cele mai mari festivaluri din România şi din această parte a Europei, organizat anual în luna iulie, în Cetate.
„Prin acest eveniment ne-am propus să aducem în faţa publicului obiceiuri, meşteşuguri medievale, cavaleri, personaje din legende, care să poarte vizitatorii într-o călătorie istorică plină de farmec şi cu un aer autentic”, spune directorul general Visit Oradea, precizând că această ediţie este una „mai eroică, mai spectaculoasă şi mai epică” decât ediţiile anterioare, avându-i în premieră ca parteneri pe ING România.
Festivalul din acest an vine cu mai multe noutăţi. Mai întâi este vorba despre turnirul cu lance balsa intitulat „Golden Gryphon Tournament”. Acest turnir presupune partciparea unu număr mai mare de competitori care se vor confrunta cu această lance specială, proiectată să crape la impact. La competiţie vor participa 14 cavaleri din: Canada, Norvegia, Franţa, Slovacia şi, în premieră, doi cavaleri din România, respectiv Mihai Cotei şi Radu Tătar.
O altă noutate este campionatul de TAP Fight. În plus, la această ediţie va fi şi cel mai mare număr de participanţi – peste 600 de cavaleri, luptători şi personaje medievale din nouă ţări.
Împărţirea pe zone a festivalului
Tot ca noutate este felul cum a fost gândită arhitectura evenimentului pe zone. În premieră va fi amenajată Zona de tavernă medievală din Şanţul Cetăţii, la ideea celor de la Deus Vult. Zona este dedicată concursurilor tematice, concertelor de muzică medievală, spectacole cu foc. Tot aici va fi şi zona unde se va putea vedea cum se produce berea artizanală alături de partenerii de la Bers Nova.
Prima şi a doua curte a Cetăţii vor fi populate cu food-trackuri şi o zonă de relaxare, atmosfera fiind completată de concertele ad-hoc, spectacole de stegari, toboşari şi demonstraţii de lupte medievale. Va fi apoi arena de luptă în Şanţul Cetăţii şi Zona de tabără medievală.
Aleea Meşteşugarilor din Şanţul Cetăţii va oferi vizitatorilor mai multe experienţe: turnătorie de bronz, meşteri fierari, tâmplari, pielari, olari, ţesători, şi în premieră la Festivalul Medieval Oradea, un maestru care lucrează în sticlă, un atelier de monede şi un atelier de scribi medievali.
În Zona Copiilor din Şanţul Cetăţii vor fi ateliere de tir cu arcul, olărit, tâmplărie, ateliere de pielărie, concerte de muzică medievală, teatru de păpuşi, tactici de luptă pentru copii, turnir cavaleresc pentru copii, dans, magie, artişti levitatori, pictură pe scuturi, poveşti medievale şi trăsură de păsări de pradă.
În acest an s-a decis ca scena mare să fie mutată din prima curte a Cetăţii în Şanţul Cetăţii. „Am ales acest lucru pentru a oferi posibilitatea, fiind un spaţiu mai mare, de a participa un număr mai mare de vizitatori la concerte. Scena va fi în continuarea zonei de turnir şi de tabără medievală, în zona unde ţinem şi festivalul Oradea Summer Film, în zona fabricii Rovex. Pentru prima dată le vom avea pe fetele de la The Fuel Girls din Marea Britanie. Acestea vor performa la scena principală mâine seară (n.r. vineri) de la ora 22:00, oferind publicului un spectacol de acrobaţii, foc şi efecte pirotehnice. Iar sâmbătă vor performa în zona de turnir”, precizează Alexandru Chira.
Concertele vor fi în fiecare seară. Vineri vor cânta trupa orădeană Elektro Instinct şi trupa clujeană Grimus, sâmbătă va cânta Subcarpaţi, iar duminică Radu Almăşan în variantă solo, în deschidere fiind artista orădeană Dafina, în variantă duo acustic cu Toma Emanuel Ioan.
Se vor continua şi tururile ghidate din cadrul festivalului, care vor fi oferite în limba română şi în limba engleză, pentru ca publicul vizitator să descopere istoria Cetăţii Oradea. Alexandru Chira a anunţat şi un parteneriat cu Universitatea din Oradea pentru a colecta păreri şi reacţii în timp real de la participanţi pentru a vedea gradul acestora de satisfacţie, pentru a vedea ce merge bine şi cu s-ar putea completa ediţiile viitoare.
Ceremonia de deschidere va avea loc azi, de la ora 18:00, cu punct de plecare de la Centrul Comercial Crişul. Invitaţii vor merge pe Calea Republicii – Piaţa Ferdinand, Podul Sfântul Ladislau cu punct terminus în Piaţa Unirii, unde vor ajunge în jurul orei 18:40. În Piaţa Unirii va avea loc parada coifurilor, a cavalerilor, muzicămedievală şi un spectacol cu spadasini. Pentru prima dată se va desfăşura în fiecare zi de festival parada modei medievale, inclusiv joi seara.
Detalii de luptă cu Deus Vult
Reprezentanții Asociației Deus Vult din Oradea au precizat că în zona Tavernei medievale, părinţii şi copii vor avea parte deopotrivă de programe interesante care să îi implice în egală măsură.
„Ediţia din acesta an este mai specială, pentru că pe lângă faptul că toţi participanţii rămân în rol de-a lungul zilelor, şi vizitatorii pot să participe, să fie parte din festival”, spune Bogdan Dărăban.
În zona de luptă va fi mai amplă datorită numărului mai mare de participanţi. Va fi un ring special amenajat unde se vor desfăşura luptele corp la corp, după care se va monta ringul pentru turnirul balsa. Va mai fi o competiţie best fight în care cavalerii vor veni toţi călare, cu coifurile pe cap, şi vor încerca să îşi doboare cu bâte de lemn crestele care îi reprezintă.
În premieră va fi Competiţia de TAP Fight, un sistem de luptă dezvoltat de câţiva ani. „Se intenţionează o standardizare a formelor de luptă, deoarece în fiecare zonă, în fiecare ţară există alte cutume, alte reguli şi atunci prin sistemul TAP Fight se încearcă standardizarea acestora şi organizarea unei competiţii cu lupte unu contra unu, doi contra doi, cinci contra cinci, în încercarea de a populariza acest sport. Este un sport foarte fizic, care chiar dacă nu se compară cu turnirul călare, este nevoie de multă pregătire, de tărie atât fizică, cât şi spirituală. Luptele ce le veţi vedea în arenă nu sunt inspirate din filme, ci sunt luate din surse istorice, sunt tehnici de luptă învăţate de sute de ani. Toate loviturile care se vor efectua sunt de full contact, este posibil să vedeţi inclusiv scântei. Prin aceste competiţii, cu aceşti participanţi, oamenii vor învăţa ce înseamnă cu adevărat o luptă medievală reală, cultura materială, armuri, haine reproduse după basoreliefuri, după monumente funerare sauilustraţii din manuscrise. Totul are o bază istorică. Deus Vult asta îşi doreşte cu acest festival, să redea cât mai corect aeastă cultură medievală”.
Cavalerii invitaţi în competiţii
Francezul Michael Sade este buuros să fie pentru a treia oară prezent în cadrul accestui festival. „După ce am organizat primul campionat european în urmp cu doi ani şi campionatul mondial în urmă cu un an, anul acesta am hotărât să organizăm pentru prima dată un campionat cu spadă balsa pentru 14 cavaleri, care este după cunoştinţele mele este cel mai mare din lume, pentru că cele din Finlanda şi din Olanda au fost doar cu 12 cavaleri. Turneul va avea două zile, vineri şi sâmbătă, pentru calificări, şi duminică ultimii opt finalişti se vor lupta pentru a se stabili campionul”, spune Michael Sade.
Principala diferenţă faţă de anul trecut este faptul că sunt mai mulţi participanţi, dar nu mai sunt atât de multe armuri, cavalerii participând într-un echipament mult mai lejer. Iar tehnica este diferită. Dar la finalul fiecărei competiţii de balsa se va face o demostraţie de turnir, cu armurile grele, ca şi în ediţiile anterioare.
Canadianul Marc Hamel spune că pentru el este o ediţie specială, fiind cel mai experimentat cavaler din festival. „Sunt în pragul pensionării. Fac asta de 15 ani. Sunt la fel de entuziasmat pentru accest campionat ca acum 15 ani. Abia aştept să văd următoarea generaţie şi sper că toată lumea se va bucura de acestă demonstraţie de tehnici şi că toată lumea se va distra şi se va simţi bine”.
Mihai Cotei se află pentru prima dată la masa cavalerilor Festivalului Medieval Oradea. Vine pentru a treia oară la Oradea dar abia la această ediţie va participa ca şi competitor, alături de Radu Tătar. Teutonii Transilvaniei din Mediaş, din care face parte, practică luptele de balsa din 2019, grupul formându-se în 2015 din pasiune pentru istorie şi pentru cai. Au evoulat, în 2019 au avut prima întrecere tip balsa şi la ediţia de la Oradea vor concura pentru prima dată.
„Este pentru prima dată când ne aflăm aici, la masă cu aceşti nobili. Ne putem deja numi învingători ai acestui turnir doar prin simplul fapt că avem onoarea să stăm la masă cu ei, să învăţăm de la ei, şi să avem o experienţă de neuitat”, spune Mihai Cotei.
Programul Festivalului Medieval, în premieră concursul internaţional TAP-fight în Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!