Începând de luni, 2 octombrie, Primăria Oradea lansează campania de microcipare gratuită a câinilor din municipiu. Pentru a putea beneficia de acest lucru, proprietarul va trebui să se prezinte cu cățelul care trebuie să fie de rasă comună și cu buletinul, la unul din locurile special amenajate de municipalitate. Campania de microcipare și sterilizare a câinilor de rasă comună sau a metișilor acestora, de pe teritoriul Municipiului Oradea, a fost aprobată prin HCL 519 din 29.06.2023.
[eadvert]
În baza acestui program, au fost stabilite două etape. Etapa I, în care va avea loc microciparea câinilor, va dura 1 an, în perioada 2 octombrie 2023 – 2 octombrie 2024, dar se va putea încheia mai devreme, dacă microciparea va fi finalizată. În etapa a II-a va avea loc sterilizarea câinilor.
70% din câinii de rasă comună sunt microcipați
De acest lucru se vor ocupa doi medici veterinari, Daiana Nășcan și Sandor Benyovski, care vor avea program atât la cabinele veterinare, cât și în teren, la ore diferite. Lista cu locurile amenajate și orele de lucru urmează să fie publicată, atât pe pagina de socializare, cât și pe site, tot la 2 săptămâni, de către primăria Oradea.
„În prezent, în Oradea există un număr de 10.000 de câini de rasă comună sau metiși, din care aproximativ 70% sunt microcipați. Asta înseamnă că rămân 3.000 de câini fără microcip, iar în baza contractelor încheiate cu cei doi medici veterinari, s-a stabilit că fiecare va prelua câte un mal. Pe malul stâng va practica doamna doctor Nășcan, iar pe malul drept, domnul doctor Benyovski, fiecare având 1.750 de acțiuni de microcipare“, a declarat Mircea Stejeran, șeful Direcției Tehnice din PMO.
Pe lângă microcip, câinii vor fi introduși și în RECS (Registrul de evidență al câinilor cu stăpân), cu datele proprietarului și ale câinelui, iar în cazul în care nu au, vor primi carnete de sănătate. Pentru cei care nu știu, microcipul conține un număr din 15 caractere, din care primele 3 cifre înseamnă codul țării (642 pentru România).
Dacă până la finalizarea campaniei, cetățenii nu și-au microcipat patrupedul, vor mai avea la dispoziție 2-3 luni, în care vor putea face acest lucru, dar din buzunarul propriu.
Importanța microcipării și aplicarea legii
În cazul în care vor fi găsiți câini care nu sunt microcipați, proprietarul riscă amenzi usturătoare. „Aș dori să salut această inițiativă a primăriei pentru că, pentru noi, este un foarte mare ajutor. Desigur, după ce campania s-a încheiat, intervenim noi cu sancțiunile. Trebuie să profităm de acest beneficiu pentru că este și în interesul nostru, și al proprietarilor. Este obligatorie această microcipare, obligație care revine atât proprietarului, cât și deținătorului, iar nerespectarea acestor obligații duce la sancționarea între 5.000 și 10.000 de lei. Dacă nici atâta bunăvoință nu avem să mergem să ne microcipăm animalul, înseamnă că nu ținem la acesta“, a declarat comisarul-șef Nicoleta Alb, șefa Biroului pentru Protecţia Animalelor Bihor.
Microciparea câinilor vine cu un mare avantaj. Microcipul, care mai poartă și numele de transponder, poate fi soluția salvatoare în cazul nefericit în care, într-o clipă de neatenție, patrupedul se pierde. Acesta este de mărimea unui bob de orez, nu provoacă durere și conține informații extrem de importante pentru viața prietenului necuvântător.
Când trebuie realizată microciparea câinilor?
Pentru că pot exista mai multe situații în care te poți regăsi, Ordinului 1/7 ianuarie 2014, cel prin care a fost hotărâtă obligativitatea microcipării câinilor cu stăpân, explică pe larg momentul oportun la care poți realiza operațiunea, în cadrul unui cabinet veterinar. E bine de știut că legea microcipării câinilor presupune următoarele: câinii nou-născuți se microcipează în maximum 90 de zile de la fătare, obligatoriu înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea acestora în spațiile publice pentru plimbare; câinii adulți se microcipează înainte de vânzarea, donarea sau scoaterea acestora în spații publice, cel târziu înainte de vaccinarea contra rabiei (3luni); câinii preluați din adăposturile publice trebuie microcipați înainte ca aceștia să părăsească centrul de ecarisaj.
Trimite articolul
XAstept cu interes campaniile de sterilizari gratuite pt caini si pisici !
Politia Local ar trebui sa faca controale , in scopul responsabilizari si preventiei , daca tot sau facut tomberonari se pot face si hingheri alaturi de politia animalelor