Tabăra de instruire pentru intervenţii în situaţii speciale – Medical Adventure School in Holiday (MASH) este activată, pentru a 16-a oară, pe Platoul Glăvoiu, de la Padiş, începând de luni, 1 august, până luni – 8 august.
Organizatorii au informat vineri despre tabăra din acest an, detaliind programul pe zile. „Tabăra MASh este o nouă încercare de a arăta celor 55 de participanţi modul în care lucrează serviciile de urgenţă, cum se organizează şi acţionează în cazurile dificile din zona montană”, a subliniat dr. Hadrian Borcea, coordonatorul SMURD Bihor şi unul dintre iniţiatorii taberei.
Din punct de vedere medical participanţii vor lua parte la activităţi teoretice, dar şi la cele practice pentru a deprinde principalele abilităţi pentru munca în situaţii speciale.
Ca şii coorganizator Servicul Salvamont-Salvaspeo Bihor va prezenta ce
nseamnă intervenţia în mediul montan. „Sperăm să fie un stimul şi un factor ca ei să se orienteze către serviciile de medicină de urgenţă dacă se consideră că sunt potriviţi”, a subliniat reprezentantul Salvamont, Luciian Nistor.
Multidisciplinar
Amintim că din 2001, MASH face parte dintr-un parteneriat al organizaţiilor, serviciilor şi instituţiilor implicate în salvarea din situaţii speciale. MASH se adresează anual pregătirii mai ales a tinerilor studenţi şi medici, dar şi celor care vor să poată ajuta, la nevoie, serviciile speciale de salvare.
Dincolo de pregătirile specifice, MASH-ul urmăreşte dezvoltarea spiritului de echipă şi intervenţia coerentă a echipajelor la evenimente de salvări speciale. În zilele taberei MASH, participanţii vor urma stagii de prim ajutor (suport vital de bază şi suport vital avansat), traumatologie, intervenţii în caz de dezastre, search and rescue (acţiuni de căutare şi salvare), tehnica speologiei alpine, orientare montană, deontologie montană, utilizarea tehnologiilor moderne în situaţiile de salvare.
Succes la recrutare
Faţă de ediţiile anterioare, MASH-ul de anul acesta propune o programa revizuită. „Au fost aduse noutăţi în ceea ce priveşte structura pregătirilor care au fost regândite astfel încât să dea posibilitatea participanţilor să vadă mai mult din platoul Padiş. Şi partea educativă a fost regîândită ca nivel de cunoştinţe şi vor avea parte de un plus de cursuri de coordonare şi acţiune a intervenţiilor”, a spus Hadrian Borcea.
Organizatorii se pot lăuida că din eci 600 de cursanţi de până acum au reuşit să recruteze un număr de 35 în cadrul serviciilor medicale de urgenţă ceea ce reprezintă un succes pentru ei.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!