103 sesizări au fost făcute în prima jumătate de an la Direcţia de Sănătate Publică Bihor, privitoare la probleme legate de condiţii igienico-sanitare. Împărţit pe luni, tot a doua zi, inspectorii sanitari au fost sesizaţi de oameni despre câte o problemă sanitară, de care sunt afectaţi.
Mai ales de la sate, oamenii au sesizat despre faptul că unii evacuează şi colectează necorespunzător în gospodării apele uzate fecaloid-menajere. Bihoreni de la oraşe şi sate au reclamat alţi semeni despre care spun că cresc animale domestice în ferme amplasate necorespunzător în intravilanul localităţilor.
Orăşenii au reclamat mai mult disconfortul produs de zgomot, vecini care deţin animale domestice în apartamente din blocuri de locuinţe, dar şi faptul că unii nu îşi întreţin curăţenia în locuinţă şi sunt deranjaţi de mirosul dfezagreabil de mizerie. Tot orăşenii au reclamat slaba calitate a apei potabile furnizate în sistemul centralizat.
Directorul DSP spune că toate cele 103 sesizări au avut drept urmări acţiuni de control din partea inspectorilor de la Serviciul de Control în Sănătatea Publică, care s-au soldat cu avertismente şi cu unele amenzi.
Lege pentru toţi
Inspectorii DSP ţin să reamintească faptul că există o legislaţie clară care prevede o serie de norme privind mediul de viaţă al populaţiei: Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 119 din 4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei care este postat pe secţiunea Legislaţie a sitului D.S.P. Bihor.
Inspectorii spun că aceste norme de igienă şi sănătate publică sunt obligatorii, potrivit legii, pentru toate unităţile din sistemul public şi privat (inclusiv pentru administraţiile publice locale), dar şi pentru întreaga populaţie.
În caz că acestea nu sunt aplicate, vinovaţii riscă chiar şi sancţiuni penale, nu doar amenzi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!