Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, evaluarea competențelor digitale – proba D și evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C se organizează la nivelul unității de învățământ. Fiecărei probe de evaluare a competențelor i se alocă un interval de maximum 3 zile lucrătoare.
În județul Bihor s-au înscris pentru probele de competențe 2949 de candidați. Acestea vor fi susținute în 47 de unități de învățământ.
Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate, care nu pot participa la probele A, B, C și D din cadrul examenului național de bacalaureat 2025 în perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025, le vor putea susține în perioada 30 mai – 4 iunie.
„În cazul în care elevii au promovat examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, acestea se pot recunoaște și echivala cu probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal, respectiv de evaluare a competențelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat, până în data de 6 iunie 2025”, explică reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Unitățile de învățământ cu număr mare de clase, candidați și profesori implicați în desfășurarea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie 2025, își pot stabili propriul program școlar.
Conducerea unității de învățământ va lua măsurile necesare pentru a asigura suplinirea cadrelor didactice implicate în comisiile de examen.
Calendarul complet al probelor de competențe din cadrul Examenului de Bacalaureat 2025:
- 27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
- 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
- 3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
- 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D.
Probele scrise pentru sesiunea iunie 2025 vor începe pe 10 iunie.
„Examenul național de bacalaureat 2025 (ambele sesiuni) se desfășoară în conformitate cu prevederile ordinului de ministru nr. 6.481/30.08.2024, prevederile art. 1 alin. (3) și ale art. 3 din Ordinul ministrului educației nr. 6.072/2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu modificările ulterioare, respectiv prevederile Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat – 2011 (aprobată prin ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.799/2010)”, au declarat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!