Lungimea totală a rețelelor de gaz în cele cinci unități administrativ-teritoriale va fi de 115 kilometri, cu peste 3.300 de branșamente.
„Cele cinci comune fac parte din A.D.I. (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) Gaz Sud Bihor. Toate satele aparținătoare comunelor vor beneficia de alimentare cu gaz. Am dimensionat conductele astfel încât și comunele limitrofe să se poată racorda în viitor. Mulțumesc tuturor celor care au făcut ca acest proiect să fie realizabil”, a precizat Gheorghe Bota, primarul comunei Rieni, liderul asocierii dintre cele cinci comune.
De la semnarea contractului de proiectare și execuție, din ianuarie 2024, a fost obținută autorizația de înființare de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și a fost realizat proiectul tehnic.
Mai multe detalii despre proiect
Termenul de execuție este de 12 luni. Valoarea contractului este 66.350.312,41 de lei, fără TVA.
„Proiectul „Înființarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în comunele Drăgănești, Buntești, Rieni, Lazuri de Beiuș, Pietroasa, județul Bihor” este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020”, a transmis CJ Bihor într-un comunicat de presă.
Consiliul Județean Bihor derulează din 2021 un program multianual prin care sprijină financiar și cu expertiză UAT-urile interesate de introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale.
„Instituția alocă în fiecare an un milion de euro prin acest program, ceea ce permite susținerea a 5 sau 6 primării. Este singurul Consiliu Județean din România care derulează un astfel de proiect”, se mai arată în comunicat.
În prezent, doar în 22 de comune și orașe din județ sunt realizate rețelele de gaze naturale.
[eadvert]
Trimite articolul
XAr fi bine ca toate comunele judetului sa aiba retea de gaz, este inadmisibil ca in secolul 21 sa nu fie retea de gaz in toate comunele, pacat ca sunt bani europeni care stau si asteapta primari si decidenti politruci puturosi si incompetenti care nu sunt in stare sa depuna proiecte pentru accesare de fonduri europene, astfel de politruci smecherasi care nu fac nimic, ba mai mult sifoneaza banii de la buget, nu trebuiesc votati la alegerile din Iunie.
-
Esti amuzant, tu vrei ca toate comunele sa aibe gaz, cand in MUNICIPIU nu exista gaz aproape la niciun bloc.
Si esti si mai amuzant legat de vot, cica nu votati politrucii. Ok, nu votam… cineva tot o sa iasa.
daca se poate sa ne spuneti, reteaua introdusa in Saldabagiu si cateva imprejurimi, cand va avea si gaz?
inca nu e testata si data in exploatare, dar e introdusa.
Sunt strazi fara gaz in plin centrul Oradiei, zic sa nu va grabiti…
Bravo ma sprâncenatul,și în 2028 UE va interzice încălzirea cu gaz,și atunci? Ce va face Consiliu Județean pentru cetățeni????îi va taxa pentru poluare pentru CO2.vai și amar OILOR BERBECILOR.