O delegaţie a Primăriei şi una a asocierii Elsaco Botoşani – STC din Italia a efectuat marti, în curtea Electrocentrale SA, predarea de amplasament pentru realizarea noii centrale pe gaz a oraşului. Cu fix o zi înainte, la Curtea de Apel Oradea a avut loc cea mai recentă înfăţişare în procesul iniţiat de Romelectro SA, firmă care a contestat rezultatul licitaţiei pentru achiziţia sursei. „Comisia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor ne-a dat permisiunea de a continua derularea lucrărilor şi pe perioada procesului”, ne-a declarat Daniel Ţigan, consilier în cadrul Direcţiei Management al Proiectelor cu Finanţare Internaţională.
Teren pregătit
Parcela pusă la dispoziţia Elsaco pentru noua construcţie a fost pregătită cu câteva luni înainte. Au fost demolate câteva rezervoare subterane şi câteva depozite şi anexe din tablă ondulate, utilizate de angajaţii Electrocentrale SA ca depozite de unelte. De asemenea, muncitorii au restrâns şi una dintre grămezile de cărbune pentru a face loc pentru spaţiul care va adăposti centrala.
„După ce s-a predat amplasamentul, urmează să îşi facă proiectarea şi studiile geotehnice. Asta durează, de regulă, aproximativ trei luni. În acest timp, îşi vor face şi organizarea de şantier, ca să poată începe cât mai curând”, mai spune Ţigan.
Conform contractului cu Elsaco şi celui de finanţare în baza căruia oraşul a primit fondurile europene, în 31 decembrie 2015 trebuie predată centrala. Teoretic, cel mai târziu în ianuarie 2016, orădenii ar trebui să primească încălzire din sursa nouă.
Procesul continuă
Între timp, procesul cu contestatarii licitaţiei continuă. Asocierea Romelectro – Istroenergo Group a contestat licitaţia, acuzând Primăria că i-a punctat incorect oferta, în beneficiul Elsaco. Luni, în 8 septembrie, a avut loc cea mai recentă înfăţişare în procesul iniţiat la Curtea de Apel Oradea de Romelectro – firmă perdantă a licitaţiei. Şedinţa s-a finalizat cu amânarea pronunţării unui verdict până în data de 15 septembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!