„Proiectul va crește aportul de apă geotermală în sistemul de termoficare al municipiului Oradea, de la 5% până la 20% – 25%. Plus că vom reuși să intervenim și în Nufărul 1.
[eadvert]
De 10 ani, ama vut aceeași scuză, că nu facem nimic în Nufărul 1 între bocuri, până nu vom implementa acest proiect. Suntem acum implementând acest proiect și, în paralel, lucrând la un proiect de regenerare urbană prin POR, tot pe Nufărul 1”, a spus primarul Florin Birta.
Primarul zice că, în contul finanțărilor externe viitoare, Primăria are în plan să crească aportul resursei geotermale în sistemul orădean de termoficare până la 50%, până în 2030. Proiectul acesta are ca termen de finalizare primăvara lui 2024.
„E un proiect în premieră națională, atât pe partea de inovație ca soluție tehnică dar și un proiect care contribuie la independența energetică a municipiului Oradea, o preocupare pe care o au acum autoritățile locale din România”, a spus Boloș. El a anuntat că astfel, ministerul lansează un apel de proiecte pentru o linie de finanțare de 500 milioane euro, destinat primăriilor și CJ-urilor, care sunt încurajează să folosească resurse regenerabile pentru termoficare.
Trimite articolul
XSi cand va fi 50% geotermal pretul gigacaloriei se va dubla sau tripla. Orice interventie la sistemul de incalzire a dus numai la scumpiri. Noi niciodata nu simtim “dezvoltarea” , de ce daca se reduc costurile si pierderile gigacaloria nu e mai ieftina? Care e logica? Atunci va rugam nu mai investiti nimic, ca toate astea duc la scumpiri