Incendiul s-a produs marți, 19 ianuarie, în jurul orei 22:40, pompierii bihoreni fiind sesizați de producerea acestuia în urma unui apel la 112.
„La adresa indicată, au fost mobilizaţi cu operativitate, un ofiţer şi 11 subofiţeri din cadrul Stației de Pompieri Aleșd, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă și cu ambulanța de tip B2 a subunității. Ajunşi la locul intervenţiei, pompierii militari au constatat că flăcările se manifestau violent şi generalizat la nivelul întregii cabane, existând un risc ridicat de propagare a acestora la o altă cabană din curte, situată la mai puțin de trei metri de focare”, a precizat maior ISU Crișana, Camelia Roșca.
Misiune în condiții dificile
Pentru a lichida incendiul, pompierii bihoreni au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pe care le-au realimentat cu apă din pârâul aflat în apropiere. Misiunea s-a desfășurat în condiții dificile, la o temperatură foarte scăzută, pe timp de noapte, cu vizibilitate redusă, în prezența unei cantități mari de fum și gaze degajate de arderea violentă și rapidă, favorizată de cantitatea mare de materiale combustibile din structura constructivă a cabanei și din interiorul acesteia.
[eadvert]
Arsă în întregime
Potrivit pompierilor, incendiul a fost stins în aproximativ o oră, dar pompierii au acționat în continuare pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, până în jurul orei 02:10.
În urma incendiului, provocat cel mai probabil din cauza unui coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile a ars întreaga cabană, pe o suprafață de circa 130 de metri pătrați. Din fericire, nu au existat persoane rănite, adultul și cei trei copii aflați în cabană în momentul izbucnirii incendiului autoevacuându-se la timp.
Verificați coșurile de fum
„În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, pompierii militari bihoreni reamintesc cetăţenilor că burlanele și coșurile de fum trebuie verificate, izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn etc.) și curățate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare”, mai menționează Roșca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!