Joi dimineață, la ora 9:03 a intrat apelul 112 prin care s-a anunțat izbucnirea unui incendiu violent, la etajul al doilea al Hotelului Mureș din Băile Felix. La ora 9:25 se activase deja planul roșu de intervenție, dat fiind numărul mare de persoane aflate în hotel.
Flăcările erau vizibile din șosea iar fumul negru care ieșea rapid pe ferestre a fost zărit de peste tot din stațiune. La fața locului au intervenit echipajele de pompieri ale Detașamentelor 1 și 2 și ale Gărzii 1 Mai. Primele informații de la ISU Crișana au fost că „flăcările au cuprins două camere de cazare aflate la etajul doi al hotelului”.
Autoritățile locale s-au mobilizat la fața locului, pentru a sprijini eforturile de limitare a efectelor incidentului. Primarul Cristian Laza ne-a spus, la scurt timp după începerea intervenției, că în hotel se aflau încă oameni, iar salvatorii au evacuat o parte dintre clienți și personalul și lucrau la evacuarea celor rămași. Clienții evacuați au fost dirijați spre Hotelul Poienița, pentru adăpost.
Sute de persoane au fost evacuate din incintă. Un cuplu de clienți ai hotelului, doi vârstnici din Satu Mare veniți la tratament, ne-a relatat momentele de panică trăite.
„A luat foc de la ceva fier de călcat, așa se spune. Ne-au anunțat să ieșim. Ea rămas blocată în lift, n-a putut ieși o jumătate de oră”, ne-a spus soțul. „Au venit apoi, o jumătate de oră mai târziu și de-abia ne-au dat drumul. Ne-am panicat acolo, am gândit să mor”, ne-a povestit femeia, vizibil afectată, după ce a și suferit un atac de panică.
„Ne-am zis că nu e nimeni, nicio conducere aici. Până n-am dat în ușă, nu ne-au dat drumul afară. Ne-au tot zis că e pe drum, e pe drum. Apoi, ar trebui să aibă ei oameni la lifturi, când se strică. Până vin ăia moare omul. Sunt 1000 de oameni cazați aici…”
În jurul orei 10:10 incendiul a fost lichidat, după ce, la fața locului au fost mobilizați zeci de salvatori. Pompierii au acționat din nacelă, cu tulumba, pentru a stinge incendiul din exteriorul clădirii.
Primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza a transmis că „focul a fost stins. Au fost doar câteva intoxicări cu fum și trei sau patru atacuri de panică. A fost o intervenție exemplară a pompierilor, a poliției și a echipajelor medicale”.
Intervenția a fost coordonată de colonelul Alexandru Csilik, prim-adjunctul inspectorului șef al ISU Bihor.
„Primele echipaje care au ajuns la fața locului au acționat în interiorul hotelului prin mai multe binoame de stingere reușind lichidarea incendiului într-un timp foarte scurt. De asemenea, în exteriorul hotelului s-a acționat și prin dispozitive de refulare a apei utilizând autoscările din dotare. La sosirea forțelor de intervenție, o parte din cei cazați s-au autoevacuat” a declarat de la fața locului, Alexandru Csilik, prim-adjunctul inspectorului șef al ISU BIHOR.
Potrivit acestuia, în hotel erau cazate 588 de persoane, toate fiind evacuate.
„Dată fiind amploarea operaţiunii, colonelul Csilik Alexandru, care a fost comandantul operațiunilor de salvare, a ordonat punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenție și activarea grupei operative, fiind mobilizate forţe şi mijloace de intervenţie din întreg judeţul: un efectiv de peste 80 de ofițeri și subofițeri, care au intervenit cu autospeciale de stingere cu apă și spumă, autoscări pentru lucru la înălțime, ambulanțe tip B2, ambulanța de Terapie Intensivă Mobilă și 2 echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean”, a mai transmis ISU Crișana.
Intervenția personalului hotelier
Prima intervenție a fost realizată de către personalul hotelului. Aceștia au intervenit cu mai multe extinctoare de îndată ce s-a dat alarma că în hotel există un incendiu. Potrivit pompierilor, camera de unde a pornit incendiul este un spațiu de depozitare al hotelului, aici existând mai multe materiale combustibile precum prosoape, lenjerii de pat, hârtie etc.
Incendiul a fost localizat doar la camera respectivă, însă pe holul etajului unde a izbucnit incendiul ușile apartamentelor de cazare au fost topite din cauza temperaturii mari.
Alexandru Csilik a mai menționat că hotelul a fost pregătit pentru a gestiona o astfel de situație, dat fiind intervenția rapidă a angajaților, numărul mare de extinctoare folosite dar și evacuarea clienților, hotelul era pregătit pentru a gestiona astfel de intervenții.
Clienții, în restaurantul hotelului
După stingerea incendiului, clienții au fost invitați înapoi în incintă, în restaurantul Hotelului Mureș. Accesul în imobil a fost permis până la etajul al doilea. Conducerea hotelului așteaptă de la ISU Crișana, în jurul amiezii, măsuri pentru redeschiderea hotelului la etajele superioare.
ISU Crișana a revenit cu concluziile după stingerea incendiului din Băile Felix: „După evaluările medicale sunt 14 victime: 6 intoxicate cu fum (din ele, 2 au fost transportate la spital), 2 victime cu tensiune și 6 victime cu atac de panică”.
Trimite articolul
XPrefer sa fac un atac de palinca.
Îmi pare rău hotel Mureș a fost unul din preferatele mele
A fost cladirea evacuata, nu 600 de oameni au fost evacuati.
Nu aveti proofreader pe acolo? L-ati dat si pe ala afara?
VIDEO momentul in care a fost stins si hotelul evacuat https://www.facebook.com/groups/cazare.baile.felix
Stie orice prost ca intr-o situatie de urgenta NU folosesti liftul. Daca fumul reusea sa ajunga si sa se evacueze in sus pe tunelul liftului, cei dinauntru erau morti.