Incendiile au avut loc în Biharia și Răbăgani, în timp ce intervențiile pentru înlăturarea copacilor s-au desfășurat în Oradea, Valea lui Miahi și Pădurea Neagră.
[eadvert]
Primul incendiu a fost sesizat în cursul dimineții de duminică, 18 septembrie, în jurul orei 06:20.
„În momentul sosirii forțelor de intervenție la adresa indicată de apelant, incendiul se manifesta violent și generalizat, la o anexă și la camera centralei termice, cu pericol de propagare la casa care era lipită de anexă, flăcările întețite de vântul puternic extinzându-se parțial la pazia acoperișului locuinței învecinate. Pentru stingerea focarelor și protecția celor două locuințe amenințate de flăcări, pompieri militari au acționat cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă, reușind să lichideze incendiul în aproximativ 25 minute”, transmite locotenent-colonel ISU Crișana, Camelia Roșca.
Potrivit pompierilor, incendiul ar fi izbucnit de la un bec lăsat aprins peste noapte, pentru încălzirea puilor de găină. În urma incendiului au ars bunurile aflate în camera centralei termice și din anexă, acoperișul anexei, pe o suprafață de circa 150 metri pătrați și aproximativ doi metri pazie din structura acoperișului casei învecinate.
Intervenția promptă a pompierilor a limitat pagubele produse de flăcări, acestea nereușind să se extindă la alte două locuințe, una dintre ele fiind chiar lipită de construcția aflată în flăcări, iar cealaltă la o distanță de circa un metru.
Atenție la mijloacele de încălzire
În cursul aceleiași zile, pompierii Detașamentului 2 Oradea au localizat și lichidat un incendiu produs la un acaret din cadrul unei gospodării situate în Biharia.
Pagubele înregistrate în urma evenimentului generat, cel mai probabil, de un mijloc de încălzire lăsat nesupravegheat, au constat în circa 30 de metri pătrați din acoperișul anexei, aproximativ 100 kilograme de porumb și o moară de măcinat cereale.
În contextul scăderii temperaturilor, locotenent-colonel Roșca transmite cetățenilor recomandări pentru evitarea incendiilor provocate de surse de încălzire. „Pompierii militari reamintesc bihorenilor faptul că este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii sau nesupravegheate. De asemenea, înaintea începerii sezonului rece, coșurile de fum și mijloacele de încălzire (sobe, teracote, centrale termice) trebuie verificate, curățate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!