Sâmbătă, în jurul orei 8:40, echipajele Detaşamentului de Pompieri Salonta au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit în sufrageria unei locuinţe situate în localitatea Ianoşda. Pompierii militari au acţionat cu operativitate, reuşind să împiedice propagarea flăcărilor la celelalte încăperi şi să limiteze pagubele la aproximativ 10 kilograme materiale textile (o perdea, articole de îmbrăcăminte şi un covor). Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că, evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de jocul unui copil cu focul. O fetiţă în vârstă de numai patru ani a fost lăsată nesupravegheată şi astfel a provocat incendiul, dar din fericire nu au existat persoane rănite.
Campanie de informare
ISU Crişana al judeţului Bihor continuă acţiunile de informare şi educaţie preventivă a populaţiei aferente campaniei naţionale “F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, ce se doreşte a fi un semnal de alarmă adresat părinţilor, bunicilor ori reprezentanţilor legali ai copiilor, eforturile depuse în acest sens canalizându-se pe protejarea vieţii celor mici, lăsaţi adeseori nesupravegheaţi şi încuiaţi în casă. În luna septembrie, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) şi E.ON România au reînnoit parteneriatul „Împreună pentru siguranţă”, încheiat cu un an în urmă. În baza acestui parteneriat, I.G.S.U. şi E.ON România au implementat deja la nivel naţional două ample campanii: “F.O.C – Flăcările Omoară Copii”, respectiv “R.I.S.C.- Renunţă. Improvizaţiile sunt Catastrofale” , prin intermediul cărora milioane de români au fost beneficiari direcţi ai mesajelor de siguranţă promovate. În prima parte a Campaniei “F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, ce s-a desfăşurat în perioada septembrie 2013 – martie 2013, ISU Crişana a întreprins la nivelul judeţului 30 de acţiuni de informare şi educaţie preventivă, la care au participat 800 adulţi şi 1500 copii şi în cadrul cărora au fost distribuite 450 afişe, 900 flyere şi 300 stickere.
Pentru a preîntâmpina producerea unor situaţii tragice, readucem în atenţia opiniei publice importanţa supravegherii copiilor şi educaţiei antiincendiu, precum şi necesitatea respectării principalelor reguli de apărare împotriva incendiilor la locuinţe. Nu lăsaţi niciodată mijloacele de încălzire (sobele cu sau fără acumulare de căldură, radiatoarele electrice) în funcţiune sau nesupravegheate. Nu utilizaţi mijloacele de încălzire cu defecţiuni sau deteriorate. Nu apelaţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice sau cu gaze. Nu lăsaţi nesupravegheate lumânările, candelele sau alte mijloace ori aparate cu flacără deschisă.
Curăţaţi şi verificaţi coşurile de fum, apelând doar la personal autorizat; aceste operaţiuni se recomandă a fi făcute de două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece. Foarte important este să NU LĂSAŢI COPIII SINGURI ACASĂ! În caz de nevoie, apelaţi la rude, cunoştinţe sau vecini, atunci când trebuie să părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru o perioadă scurtă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!