Incendiul a fost anunțat la 112 în jurul orei 11:10, iar la adresa indicată au fost mobilizate două echipaje de pompieri din cadrul Secției Beiuș.
[eadvert]
„După executarea recunoașterii la fața locului, au constatat că incendiul se manifesta în bucătăria amenajată în balconul unui apartament situat la etajul 1 al imobilului. Pompierii militari au evacuat butelia din bucătărie, prevenind producerea unei explozii și au stins incendiul în aproximativ 10 minute, împiedicând dezvoltarea acestuia”, transmite maior ISU Crișana, Camelia Roșca.
Potrivit pompierilor, în urma incendiului a ars masca de la chiuvetă și s-au deteriorat aragazul, butelia și furtunurile de alimentare cu gaz ale acesteia.
Cercetările efectuate au indicat faptul că, cel mai probabil, incendiul a fost provocat de aragazul defect.
Măsuri de prevenire a incendiilor în bucătărie
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, cu persoane rănite.
Astfel, nu lăsați mâncarea pe foc nesupravegheată: luați-o de pe aparatul de gătit (aragaz, sobă, plită electrică etc.) dacă trebuie neapărat să părăsiți bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neașteptate. După ce ați terminat de gătit, opriți din funcționare aragazul ori plita sau, după caz, asigurați-vă că focul din sobă nu poate scăpa de sub control.
De asemenea, este important să curățați și îndepărtați depunerile de grăsime și resturile de mâncare de pe aragaz deoarece acestea pot lua foc rapid, iar atunci când gătiți, evitați să purtați haine sintetice largi, deoarece se pot aprinde ușor.
De asemenea, în bucătării este interzis: să păstrați lichide combustibile (cu excepția uleiului de gătit) sau ușor inflamabile, să păstrați alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimentează aragazul (aparatul de gătit), să utilizați la aparatele electrice de gătit cordoane de alimentare cu izolația străpunsă, improvizate sau cu ștecăre defecte, să lăsați aparatele de gătit în funcțiune nesupravegheate, să depozitați lângă sobă lemne sau alte materiale combustibile, să lăsați cârpe, prosoape sau haine în apropierea aparatelor de gătit sau să folosiți apă pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice deoarece există riscul să vă electrocutați. Dacă nu dispuneți de un stingător cu pulbere atunci, după deconectarea aparatului de la rețeaua de alimentare cu energie electrică, utilizați un prosop ud sau o haină pentru înăbușirea flăcării .
Dacă se aprinde uleiul din tigaie, nu turnați apă peste acesta, ci stingeți flăcările acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului. Dacă nu reușiți să stingeți incendiul, iar acesta se extinde, evacuați persoanele din casă, alertați vecinii și apelați urgent serviciul 112.
Citiți principiile noastre de moderare aici!