Pompierii militari au intervenit operativ, limitând pagubele la aproximativ 50 centimetri izolaţie polistiren. Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un coş de fum necurăţat de funingine.
Recomandări de la ISU
În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, ce se pot solda cu mari pagube materiale sau chiar pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor principalele reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor la construirea şi folosirea coşurilor de fum: asiguraţi periodic verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată, coşurile se leagă de structură la trecerea prin planşee, prin dispozitive constructive în vederea asigurării rezistenţei şi stabilităţii. La străpungerea planşeelor combustibile, elementele de lemn ale planşeelor trebuie să fie distanţate la cel puţin 24 centimetri de la faţa interioară a coşului de fum (completarea spaţiului dintre coş şi planşee se realizează cu materiale termoizolatoare incombustibile). Când coşurile sunt lângă pereţi de lemn sau alte materiale combustibile, se lasă între perete şi coş un spaţiu de cel puţin 10 centimetri, protejând în acelaşi timp peretele cu materiale rezistente la foc.
La traversarea podului clădirii şi la străpungerea acoperişului, feţele exterioare tencuite ale coşurilor trebuie să fie la cel puţin 10 centimetri distanţă de elementele din lemn. În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, ca să se poată observa cu uşurinţă eventualele fisuri, în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile. Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă). Totodată, coşurile amplasate până la distanţa de 150 centimetri de coamă trebuie să depăşească coama cu 50 centimetri pentru învelitori incombustibile şi cu 100 centimetri pentru învelitori combustibile. Se interzice racordarea focarelor alimentate cu gaze, la canalele de fum care deservesc şi focare cu combustibil solid sau lichid, iar în spaţiile cu pericol de incendiu şi explozie, nu se folosesc burlane din tablă pentru evacuarea fumului. De asemenea, se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!