Doi adulţi şi două fetiţe de 7 respectiv 14 ani au fost salvaţi de pompieri sâmbătă după-masă, după nişte scăpări de gaze de la butelie.
Pompierii au transmis că apelul la 112 s-a făcut în jur de ora 14:55, şi echipajele Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea s-au deplasat la locul indicat – un apartament al unui bloc de locuinţe situat pe strada Posada din Oradea.
Când au ajuns, flăcările cuprinseseră holul locuinţei şi cei patru nu s-au putut autoevacua din bucătărie. Pompierii militari au localizat şi lichidat incendiul cu operativitate şi i-au salvat pe părinţi şi pe copiii acestora. O uşă şi un covor au fost distruse în incendiul provocat, spun pompierii, de la scăpări de gaze de la o butelie.
Pompierii avertizează bihorenii să fie extrem de atenţi cu buteliile şi, în special, să-i verifice etanşeitatea doar cu emulsie de apă cu săpun şi să nu încerce cu flacără nici la garniturile regulatorilor de presiune şi nici la furtun, ca să nu rişte accidentări grave.
În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor măsuri:
Încărcaţi/schimbaţi buteliile doar de la operatori autorizaţi;
Nu verificaţi cu flacără etanșeitatea buteliei, garniturilor regulatorilor de presiune sau a furtunului, această modalitate putând duce la accidentări grave! Verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun;
În cazul în care sesizaţi scăpări de gaze, aerisiţi încăperile prin deschiderea ferestrelor, nu aprindeţi focul, nu acţionaţi niciun mijloc sau instalaţie electrică şi întrerupeţi alimentarea cu gaz;
Nu păstraţi butelii pline în subsoluri;
Nu utilizaţi butelii și aparate de ardere cu gaze în încăperile destinate odihnei;
Nu amplasaţi buteliile lângă surse de căldură sau sub acţiunea directă a razelor solare;
Nu utilizaţi butelii fără regulatoare de presiune sau cu regulatoare defecte;
Nu utilizaţi garnituri de etanșare, la elementele de racord, improvizate sau cu defecte de material. Fixaţi furtunul de alimentare cu gaze, la cele două capete ale sale, cu coliere metalice;
Nu transvazaţi gazul din buteliile de aragaz standardizate în alte recipiente și nu utilizaţi butelii atipice;
Supravegheaţi permanent aparatele de preparare a hranei alimentate cu gaz când sunt în funcţiune;
La aprinderea arzătoarelor pe gaz utilizaţi principiul GAZ PE FLACĂRĂ (aprindeti întâi chibritul şi apoi manveraţi robinetul de alimentare cu gaz. Recomandăm utilizarea aprinzătorului electric) .
Citiți principiile noastre de moderare aici!