Incendiu la etajul VIII al Spitalului Judeţean, cu 16 pacienţi intoxicaţi cu fum şi dioxid de carbon şi în acelaşi timp, un incident radiologic la laboratorul spitalului unde se aflau şapte persoane – acesta a fost scenariul imaginat de pompieri joi, pentru a verifica funcţionarea Planului roşu de intervenţie.
Comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, generalul de brigadă Ioan Baş a vrut să vadă cum se aplică în Bihor un ordin al prefectului dat la începutul acestui an. Baş a dispus efectuarea unui astfel de exerciţiu de cooperare amplu ca să verifice dacă se iau corect şi rapid informaţii şi decizional, dacă forţele de intervenţie sunt pregătite să salveze persoane imobilizate la pat şi de la înălţimi în condiţii de fum şi gaze toxice. Exerciţiul a vizat şi verificarea modului de funcţionare a instalaţiei de alimentare cu apă, a hidranţilor interiori şi exteriori, dotarea cu mijloace de primă intervenţie.
Amplu
La acţiunea de simulare a unui dezastru la cel mai mare spital din Bihor au fost angrenate echipajele de pompieri militari de căutare, salvare şi evacuare a victimelor, de localizare şi stingere a incendiului, de primă cercetare şi evaluare CBRN (chimică, biologică, radiologică şi nucleară), de prim ajutor calificat şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD, personalul Spitalului Judeţean, forţe de la Serviciul de Ambulanţă, de la Laboratorul pentru Igiena Radiaţiilor al Direcţiei de Sănătate Publică, poliţişti, poliţişti de frontieră, jadarmi şi agenţi de la Protecţia Mediului.
În urma exerciţiului, comandantul Baş a transmis că în caz de astfel de situaţii limită, bihorenii ar fi pe mâini sigure fiindcă salvatorii bihoreni şi colaboratorii din celelalte instituţii ar şti să intervină optim şi eficient.
O.S
Citiți principiile noastre de moderare aici!