Pompierii sunt iar în alertă după ce marţi, 28 februarie, s-au produs nu mai puţin de 13 incendii. Anual, în această perioadă creşte numărul de incendii provocate, în cea mai mare proporţie, de arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară. Dar numărul incendiilor ar putea fi scăzut dacă proprietarii ar fi mai atenţi.
În ultima zi din februarie, pe raza judeţului Bihor s-au produs 13 incendii generate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, nouă dintre acestea fiind stinse de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Măgești, Roșia, Popești, Derna, Sâmbăta, Lazuri de Beiuș, Drăgănești, Abram și Oșorhei.
Chemaţi din tura liberă
Flăcările izbucnite la o pășune și două terenuri virane situate în Sălard, Tinăud și pe strada Paleului din Oradea au fost stinse de pompierii militari de la Garda Sălard, Stația Aleșd și Detașamentul 2 de Pompieri Oradea.
În aceeași zi, echipajele de pompieri ale Secției Beiuș şi colegii de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Tărcaia au fost chemaţi să lichideze un incediu produs la terenuri agricole situate între Beiuș și Tărcaia. Ca să stingă flăcările cât mai repede, au fost chemaţi în ajutor şi pompierii militari aflați în tura liberă. Misiunea de lichidare a acestui incendiu a durat mai mult de 4 ore, acțiunea fiind îngreunată de caracteristicile terenului (deal), de vizibilitatea redusă din cauza fumului dens şi de suprafaţa mare de manifestare a flăcărilor.
Forţele de intervenţie au acționat simultan pentru stingerea focarelor de incendiu și protecția unor construcții aflate pe terenurile afectate de flăcări, reuşind să salveze 13 cabane și case de vacanță.
Flăcările au ars vegetația uscată de pe 100 de hectare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!